bak eens je eigen brood

bak eens je eigen brood

Het is weer die tijd van het jaar. Korte dagen, weinig zon… met andere woorden de winter blues zijn er weer. Voel jij je in het najaar ook net iets somberder dan tijdens de andere maanden van het jaar?
Dat is heel normaal, maar blijf zeker niet bij de pakken zitten. Wij hebben de oplossing.

Hygge – het tegengif voor sombere dagen

De Denen hadden al heel vroeg de ideale oplossing voor die zogenaamde winter blues. Hygge (in het Nederlands gezelligheid of knusheid) is het Deense tegengif voor de donkere dagen tussen oktober en maart. Het gaat hier vooral om thuis een veilige en warme plek te creëren, waardoor de Denen – ondanks de koude winters in hun land – zich wel het gelukkigste volk op aarde kunnen noemen.

De Denen houden ervan om zelf brood te bakken. Brood bakken is namelijk een langzaam proces dat je toelaat om even met niets anders bezig te zijn en zelf iets te creëren waar je achteraf van kan genieten.  Als je zelf je tijd en energie in iets stopt zou je het meer leren waarderen. Bovendien zal je huis gevuld zijn met de overheerlijke geur van versgebakken brood, en niets is gezelliger dan dat!

Koekje van eigen brooddeeg

Om je eigen brood te bakken heb je niet veel nodig. Hieronder vind je alle ingrediënten voor het maken van een wit brood:

Water (op kamertemperatuur)45 cl
Zelfrijzende bloem750 g
Droge gist15 g
Boter10 g
zout15 g

Het is uiterst belangrijk om voor kwalitatieve bloem en gist te kiezen. Die zorgen er namelijk voor dat het deeg goed kan rijzen. Ga dus zeker eens langs bij een natuurvoedingswinkel of tuincentra met bakbenodigdheden voor een uitgebreider assortiment. 

Ga je zelf liever voor een suikerbrood of rozijnenbrood? Voeg dan tijdens het kneden van het deeg wat suikerparels of rozijnen toe aan de basisbenodigdheden voor het witte brood.

Brood bakken voor beginners

Doe alle ingrediënten in een kom en meng ze totdat ze een deeg vormen. Blijf ongeveer 15 minuten verder kneden.

Vorm het deeg tot een bolletje, leg ‘m in een schone kom en dek die af met plasticfolie Laat het deeg vervolgens zo’n 30 minuten rijzen. 

Plaats het deeg daarna met de gladde kant naar beneden op een werkblad, vorm het in de vorm die jij verkiest en plaats het vervolgens in een ingevette broodbakvorm. Dek het deeg voor een tweede keer af met plasticfolie en laat het opnieuw rijzen, totdat het verdubbeld is in volume.

Bak het brood ten slotte 45 minuten op 220° C en laat het dan afkoelen op een rooster.

Lijkt dit je toch allemaal net iets te veel werk? Geen nood: de beginnelingen onder ons kunnen kiezen voor een broodbakmachine die je toelaat om in 3 uur het perfecte brood op tafel te toveren. Het enige wat je dan moet doen is zelf de ingrediënten toevoegen, het juiste programma kiezen op de machine, en dan wachten tot de broodgeur je vertelt dat je versgebakken brood klaar is. 

Veel bakplezier!

liefs,
Carla

*blogbericht in samenwerking met SeedersGeef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.