Knokke-Heist: Koen Vanmechelen Cosmopolitian Rennaissance

Knokke-Heist: Koen Vanmechelen Cosmopolitian Rennaissance

Knokke-Heist verwelkomde Koen Vanmechelen! Aangezien ik dit jaar nét te laat in Firenze was voor zijn expo Seduzione in Uffizi, waagde ik mijn kans om toch een dagje Knokke-Heist te kunnen meepikken. Zo op het einde van het jaar.

Goed nieuws, want de expo loopt nog tot en met zondag 15 januari. Trek er nog even op uit met de kinderen. Knokke-Heist heeft nog heel wat moois en lekkers te bieden. Lees zeker verder, want ik ging lunchen in een nieuwe TOP ZAAK!

wie is Koen Vanmechelen

Koen Vanmechelen (°1965, Sint-Truiden) brengt kunst en wetenschap samen.
Hij is vooral bekend van het CCP, oftewel het Cosmopolitan Chicken Project, waarbij hij kippenrassen kruist. De kern van het project is niet de kop, noch het ei, maar het kruisingsproces en de diversiteit die daaruit voortvloeit.
Sinds het prilste begin van zijn kunstenaarschap worstelt hij met de vraag naar de toekomst van onze soort: hoe moet de mens verder? Hoe kunnen wij als mensen duurzaam samenleven met andere diersoorten met rescpect voor de omgeving van zelfs de kleinste wezentjes?


De afgelopen 30 jaar trok Vanmechelen de wereld rond. Van de Masai tot de wolkenkrabbers van Mumbai: Vanmechelen zocht er de stukken van zijn wereldpuzzel bijeen. De tentoonstelling in Knokke-Heist toont die stukken en inspireert tot antwoorden.


Voor het eerst in 18 jaar heeft hij een overzichtstentoonstelling in België. Bekend over de hele wereld, met eerder dit jaar de expo in Firenze en later ook in Cuba.

Knokke-Heist, meer dan winkelen allen

Ook in de winter bruist kustgemeente! Tijdens de eindejaarsperiode zijn de straten en gebouwen mooi verlicht.
Een sprookjeswandeling van 2 km in het voetspoor van Rudolf (alle info op het toerismekantoor, Zeedijk 660) – nog t.e.m. 8 januari

Schaatsen op de overdekte ijspiste en ondertussen genieten van een hapje en drankje (nog t.e.m 8 januari)

Knokke-Heist is ook de ideale plaats voor jouw wintershopping. Niet alleen voor het unieke aanbod, ook de winkels die op zondag geopend zijn (ik kocht bij Casa Mouton mijn knap bestek van Lou Lagioule)

Te veel geshopt en geen man/vrouw bij om te helpen dragen en je wenst toch nog naar een andere straat te stappen? De shopping shuttle verbindt de belangrijkste winkelstraten met elkaar. Tijdens de kerstvakantie rijdt hij alle dagen tussen 11 en 18 uur, buiten de vakantie op vrijdag, zaterdag en zondag.

En om de kerstvakantie dan helemaal goed af te sluiten: geniet van de gezellige winterbar Ice Bar op het Van Bunnenplein.

Geen shopfanaat? Beleef de mooie natuur in het Zwin! In verschillende hutten langs het huttenparcours zijn er elke dag van de vakantie Zwingidsen aanwezig.

Ontdek nog meer (o.a. het wintervuurwerk op het strand op 4 en 6 januari) op de website.

Dunas Dine

van dat wandelen en winkelen kreeg ik honger. Ik was eerst van plan om bij Edwin Menue van Cuines33 te lunchen, maar die zijn niet open op zondag. Maar, exact 2 weken geleden, ik was er dus net in de week dat ze openden, zag Dunas Dine, het levenslicht. Het geesteskind van sterrenchef Edwin.

De uitbating laat hij over aan 2 jonge ambitieuze dames. Een nieuw concept dat tussen zee en duinen casual gastronomie wil serveren.

Fran Mertens als chef en Janna Muller als gastvrouw hebben zich beiden al bewezen, want ze komen van onder vleugels van Edwin Menue.

Het interieur is top! Warm en koel tegelijkertijd door de gebruikte materialen. De zandkleurige meubelen, de overvloed aan licht, je beleeft direct een zee-gevoel.

Ik genoot van een uitgebreid lunch menu. De wijnkaart is subliem. Alleen al daarvoor wil ik terug gaan en dan liefst blijven slapen. De wijnen die geserveerd worden per glas, uitstekend!

Van groentenchips met een dip van gerookte paling, naar een brioche steak tartaar en manchego. Over naar chicken op een kikkererwt pannenkoek. De fried sushi, subliem.

Butternut – mosselen met ravioli en de botermalse onglet volgen.. Bij de onglet komen er smashed potatoes, bearnaisesaus, paddenstoelen, aardpeer en spruitjes.

Nog een beetje plaats voor dessert. Tonkaijs én caramel.. Moet ik nog meer zeggen 😋

En oh ja, er kan nog altijd wat lekkers bij de koffie bij… Citroentaartje, passievrucht en triple chocolate cookie.

praktische info

expo van Koen Vanmechelen: Site Cultuurcentrum Scharpoord – Maxim Willemspad 1, 8300 Knokke-Heist
dagelijks van 10 – 18 uur, behalve op dinsdag (wel dagelijks nog tijdens de kerstvakantie)

– elke zondag kan je om 10 uur mij op pad met een gids door de expo

– nocturne tot 21 uur op 13 januari

en… ook leuk voor gezinnen of grootouders die deze week op de kleinkinderen letten 🙂

Met het famililieparcours ontdekt je kind het fascinerende universum van kunstenaar Koen Vanmechelen op een speelse manier. Aan de hand van een interactief familieboekje gaan jullie op pad langs diverse culturen, dieren en werelddelen.

restaurant: Dunas Dine

liefs,
Carla xGeef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.