yoghurt! Gedaan met potjes kopen… ik maak hem nu zélf!

vanaf nu mijn eigen label
vanaf nu mijn eigen label, yoghurt pure c(Arla)

Een bericht een week of twee geleden trok mijn aandacht… ‘ik maak mijn yoghurt zelf’.
Dat moet ik dus géén twee keer lezen.  Even gezocht naar merken, inhoud, aantal potjes, duur, goedkoop, waar aankopen … en ik kwam terecht bij STEBA, een Duits merk. De Joghurt Maker JM 2

Ik weet dat je met bloemetjes en andere ook yoghurt kan maken, maar niks zo handig om snel 12 potjes te maken van 200 ml als met mijn nieuwste aanwinst!
Gisteren le moment suprême… ik had 2 liter  BIO VOLLE MELK gekocht, en twee potjes YOGOOD 10% bij Albert Heijn.

En zoals steeds bij mij… het moet maar van de eerste keer goed zijn.  En of het was… Mali en Anne willen al geen andere ‘witte natuuryoghurt’ meer!  En als mijn twee grootste proefkonijnen het zeggen… dan mag ik er zeker van zijn.  Mijn mini-foodies weten nu al, op 9-jarige leeftijd, wat lekker en niet lekker is!

De bereiding voor dit toestel… om even aan te tonen hoe eenvoudig het is :

 • 2 liter gepasteuriseerde melk verwarmen in een pan tot 45 °C en vermengen met de
 • 2 kopjes yoghurt – ik nam gewoon twee potjes Griekse yoghurt van 170 g – volle 10%
 • giet het mengsel in de bekers en sluit deze met het deksel
 • laat het melkmengsel tenminste 8 uur in het apparaat.  Ik koos voor 9 uur.  Doordat dit toestel een timer heeft, stopt dit ook vanzelf.  Handig, als je dit ’s avonds wil doen.  Hoe langer de bereiding, hoe meer smaak!  Een beker bereide yoghurt kan worden gebruikt als zuursel maar niet meer dan 20 keer, omdat het effect dan niet meer zo goed is.  En zoals met alle yoghurt, de potjes bewaren in de frigo.

Dus wil zeggen, dat ik nà 20 x 12 potjes maken, nog eens een nieuw potje yoghurt moet kopen.  De Yogood kost 0,99 EUR, en ik eet er zo 6 per week.
Het toestel zelf kost 60 EUR, afgerond.  Ik kocht niet het duurste, en ook niet het goedkoopste (ca 30 EUR).  Ben absoluut TEVREDEN!

wpid-wp-1447362556693.jpeg

Ik las dat heel veel van jullie – die zelf yoghurt maken -, ‘klagen’ dat de yoghurt nog lopend is.  Wel, foto is het levende bewijs.  Ik kan mijn potje omgekeerd houden, er loopt zelf geen druppeltje uit!  En als je de lepel erin plaatst, heb je lekkere stevige, smaakvolle yoghurt!  En zeker niet te zuur.

Voor wie dagelijks yoghurt eet, zoals wij, is dit toestel een echte aanrader!  Jammer dat ik het nog niet eerder ontdekte.

Morgen wordt de nieuwe lading gemaakt, zeker weten!34 thoughts on “yoghurt! Gedaan met potjes kopen… ik maak hem nu zélf!”

 • Wil je ook even kijken hoe lang je zoiets kunt bewaren? En wat voor machine had je gekocht? Daar ben ik dan weer nieuwsgierig naar…
  Eet nu veel griekse yoghurt en gewone yoghurt en die kost toch telkens € 1,79 per pot van 1L. Wat kost het jou nu?
  Klinkt echt goed namelijk.

  • Hey Ilse, de 12 potjes zijn bij ons op minder dan week op. Manlief en ik eten beiden fruit en yoghurt en zaden. Het is de Steba Yoghurt Maker JM2.
   Het kost me enkel de 2 liter melk, per week, want je werkt 20 x met je eigen gemaakte yoghurt. Erna eens opnieuw potje kopen om terug yoghurt te maken.

   • 2 lt melk… Is eigenlijk niet eens veel. Dit is gewoon de houdbare melk toch? Ik eet namelijk ook veel yoghurt. Mijn vriend minder, maar ga het met mijn moeder doen denk ik. die houd ook van Yoghurt.
    Dank voor de tip. Hij staat reeds in bestelling en ik denk dat ik er veel plezier aan ga beleven.

 • ik heb de vrijdag de zelfde yoghurt maker gekocht en de yoghurt is heel lekker en dik ook 9 uur ingesteld op 2 liter melk moet er 2 potjes Griekse yoghurt gebruikt worden de vraag moeten we nu ook 2 potjes apart houden voor de volgende 2 liter dank bij voorbaat lucie

 • Hey Carla…als ik dit zo allemaal lees,begint het toch ook te kriebelen om yoghurt te maken.Maarrrr ik ben de enige die dat hier eet,kids wonen niet meer thuis en manlief tja …eet dat niet.Als ik het goed begrijp maak je per keer 20 potjes?!
  Hoe lang kan je dat bewaren?en kan je de hoeveelheid aanpassen?

  groetjes Leen

   • Ik maak 12 potjes en heb ze deze week allemaal op. Omdat ik nog aan het afvallen ben, mag ik meer eten, dus gebruik ik telkens 2 potjes… Ik ben nu alleen wel aan het kijken of er mogelijk ook nog een extra set is, want mijn moeder houd ook van yoghurt en kan ik dan voorzien van een eigen ‘batch’.

 • Hoi, aangezien mijn man en ik dagelijks yoghurt eten vind ik dit wel heel interessant maar wij zijn op dieet en eten magere yoghurt. Kan dit dan ook met magere melk en magere yoghurt gemaakt worden?

  • dag Cindy! Dieet… als je de levenswijze van PN volgt, ga je nooit op dieet. Dieet is iets wat sommige diëtisten voorschrijven, waar je enkel mager mag eten en de LIGHT producten. Hopelijk heb je ooit de test gezien op TV … een week light en mager eten en een week volle producten. Degene met de lightproducten was bijgekomen… Hier komen enkele volle producten in huis.. dus geen magere melk. En eerlijk gezegd, magere melk.. dan kan je evengoed water drinken of nemen. Je kan het testen.. maar ik alleszins niet, sorry. Ik durf het echt niet zeggen of het gaat lukken of niet. ‘k Zou zeggen, proberen, maar hé! Hou ons op de hoogte! Groetjes, Carla

 • Hoi Carla,ik heb voor mijn kerst een Yoghurt apparaat gekregen van Steba Jm2,super blij mee😜ik heb hier alles wat mee gevolgd van hoe er nu eigenlijk yogourt mee word gemaakt.
  Er zit een boekje bij maar vind de info wel wat beperkt,ik maak er op uit 2 liter volle melk,1 potje griekse yoghurt,en de melk opwarmen?maar hoe weet ik of ze de juiste temperatuur heeft?moet de melk koken?heb niets in huis om dit te meten?Welke produckten heb jij gebruikt,bv melk van welk merk en ook de yoghurt?zou graag Maandag van start gaan met het maken van onze yoghurt,en ben zeer benieuwd,alvast bedankt voor de info,Groetjes Patricia.

  • dag Patricia, fijn om lezen dat je een nuttig geschenk kreeg 😉
   de info in het boekje is idd beperkt… om je yoghurt perfect te krijgen, doe ik het als volgt : 2 liter volle (bio)melk Albert Heijn, en de Yogood (Griekse yoghurt) 10%
   de Fage Total van 10% kan je bv ook nemen, belangrijk dat het een goeie volle is! De melk wordt (volgens aanwijzing bij toestel) verwarmd tot 45°C, ik gebruik hiervoor voedselthermometer, en erna doe ik er 2 potjes yoghurt (niet 1, dat is te weinig voor de 12 potjes op 2 liter melk) bij. Alles goed omroeren, de potjes vullen, dekseltjes erop en dan toestel voor 9 à 10 uur in de stekker. Wanneer deze klaar is, gaat toestel zelf uit. Ik plaats erna de potjes in de frigo, zodat deze nog verder kan rusten. Fruit- en kokosyoghurt was geen succes (was ook niet echt gelukt), de natuur daarentegen vinden ze hier thuis héél lekker! Succes alvast! Groetjes, Carla

  • Het is bij mij ook even zoeken geweest. Ik pak ook 2 pakken volle melk met daarin 2 kleine potjes griekse… Dat voor 9 uur. Verder breng ik de melk volledig aan de kook en laat hem dan afkoelen tot ca. 50 graden en doe er dan de potjes bij. Daarna vullen en in de machine.

 • Ok Carla super bedankt voor de info,we proberen effe zonder voedselthermometer,heb ik niet in huis,kijk er naar uit of het lukt!gr Patricia😉

 • Carla,
  Een vraagje heb sinds kort ook een yoghurtmaker en de eerste keer was mijn yoghurt lekker stevig heb dan de bio natuur yoghurt gebruikt als basis
  Nu heb ik de bio Griekse yoghurt gebruikt maar met half volle melk zou dit een rede kunnen zijn dat de yoghurt helemaal niet stevig is?
  Wel jammer want ik dacht met de Griekse yoghurt toch een stevige basis te hebben voor mijn volgende yoghurt potjes

 • hallo, ik was opzoek naar de goedkoopste leverancier voor de Steba JMB2, zo kwam ik terecht op jou artikel
  de Steba JM2 heb jij gekocht hebt voor 60€ zag ik in je artikel, waar heb je deze gekocht aub? ik vind die telkens terug voor 50€ en meer.
  grtjs Isabelle

 • Leuk om de info te lezen over de yochurtmaker. Gebruik je hem nog steeds? Ik wil hem ook graag aanschaffen maar lees ook dat de yochurt naarmate hij langer (bv na een dag) in de koelkast staat doorzuurt en dus zuur wordt. Ervaar jij dat ook of niet? Bedankt alvast voor je feedback.

  • Dag Trees, ja, hoor, we gebruiken hem nog. Goh, over dat zuurder worden kan ik weinig zeggen, aangezien ik het niet zo ervaar. Misschien ook omdat we niet echt geven om de smaak of hij wat zuurder is of niet. Ik heb toestel voor 12 potjes, na drie dagen is hij bij ons uit koelkast. Nog steeds een van de betere aankopen die ik deed 😉

 • Nog een paar sugesties:

  -Ik maak yoghurt met een veredelde weckpot (digitale instellingen).
  -De yoghurt zelf maak ik in lege (en hygienisch zuiver gemaakte) bokalen van o.a. mayonaise…

  Dus uw mengeling maken en daarna overgieten in bokalen.

  In mijn weckpot kunnen – in twee lagen – 28 bokalen van mayonaise (+- 14 L). In het warm water (waar de bokalen ingaan) doe ik een beetje azijn om kalkaanslag te vermijden op zowel de buitenkant van de bokalen als op de binnenkant van het toestel. (net zoals bij het wecken)

  ‘k laat het geheel op +- 47,5°C staan gedurende 10 uur. De weckpot zakt maximaal naar 45°C alvorens terug te warmen en na het afslaan van de verwarming warmt hij nog door naar 50°C, dit in continue. Na 10 uur schakelt een extra tijdschakelaar het geheel uit… Nu alles in de frigo van zodra het afgekoeld is en klaar…

  Een ander voordeel is dat ik niet zo snel naar de glasbol hoef, ik gooi alleen kapotte bokalen weg. Alle goeie bokalen worden opgeslagen voor de zomer wanneer ik begin te wecken… Alles van groenten welke in de zomer teveel zijn om op te eten of welke in promotie aan spotprijzen worden aangeboden… Zelfs kip – voor mens of huisdier – wordt hier gesteriliseerd. Geen spaghettisaus in mijn diepvries… Die zit bij mij in bokalen en is direct klaar voor gebruik…

  Dus dat is ook nog goed voor ‘t milieu !

 • Even rechtzetting: Tussen mijn eerste en tweede post hier zat nog een andere welke niet is gepubliceerd… rara hoe da komt…

  DIE post ging over de bacterie welke yoghurt is, haar werking en de misverstanden welke er daarrond zijn en suggesties…
  Ik probeer opnieuw hieronder…

  Yoghurt is een bacterie welke zichzelf blijvend in leven houd met celdeling… Dus: niet telkens weer naar de winkel lopen om nieuwe potjes te halen, gebruik gewoon 10% van een vorige “productie” per liter VOLLE melk… succes gegarandeert

  Wat heeft een bacterie nodig om zichzelf blijvend te vermenigvuldigen? TWEE zaken, eten en warmte… meer niet.
  Het eten is de melk waar je per liter 100 gr van een vorige productie yoghurt aan toevoegt. De warmte is tussen 42,5°C en maximaal 47,5°C. Ik zet de temperatuurmeter op 45°C, bij opwarmen warmt het ding door naar maximaal 47,5°C, bij afkoeling zakt de temperatuur naar maximaal 42,5°C, wat mij precies binnen de noodzakelijke vork houd om mijn bacterien in leven te houden en/of ze te laten groeien. Na 10 uur is het eten op en stopt de celdeling, de bacterie deelt zich niet meer maar blijft wel in leven. In de frigo is de temperatuur te laag om verder te groeien, de bacterie blijft wel in leven…Ga je het ding echter verwarmen boven de 60-70°C dan is je bacterie dood en DAN mag je naar de winkel achter verse potjes voor verder te kweken.

  De cyclus van de Yoghurtbacterie loopt eigenlijk parallel met de cyclus van de (bakkers)gist(bacterie) …
  ‘t is simpel, ge moet het alleen één maal uitgelegd krijgen van iemand die weet hoe het precies zit…

  Tot zover de vermiste post – zoveel als ik me daarvan vandaag herinner…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.