broodpudding met appel

broodpudding met appel

wel, broodpudding is iets wat hier heel vaak uit de oven komt. Is het niet de hubby die eentje bakt, dan ben ik het wel. Haha, voor de bakkluns die ik ben, is het ook zowat het enige wat lekker uit de oven komt 😉
En weet je? Nu er ook alle dagen vers brood wordt gebakken, hebben we minder ‘restjes brood’ over, maar durf ik gauw zo het laatste stuk dat wordt afgesneden al bewaren voor de broodpudding.

op verzoek

op verzoek via Instagram, schrijf ik dan ook heel graag mijn recept. Volgens mij hangt het ook heel veel af van de kwaliteit van uw brood.. Dus mocht je het ook zelf bakken in deze coronatijd.. Hij wordt beter, die broodpudding!

bakken is wetenschap, en meten en afwegen, ietsje wat ik in mijn keuken dus niet (graag) doe ;-). Maar ik heb een goed basisrecept, dus ’t komt hier goed, hoor, om jullie mijn recept te geven. Het is de basis uit mijn oud kookboek van de Boerinnenbond aka KVLV aka Ferm.

broodpudding met appel
broodpudding met appel

mijn recept

 • 300 gram oud brood – liefst donker, maar het kan met alle soorten brood
 • 500 ml melk
 • 5 eieren
 • 200 gram kristalsuiker – voor wie het wil zoals ik hem bak, ik vervang de suiker door 2 eetlepels ZUSTO (ZUSTO gebruik je gewoon 1 op 1 zoals suiker qua hoeveelheid, maar ik vind 200 gram nog veel te zoet – komt heel zeker door mijn diabetes – de CRISPY APPELTAART werd ook gebakken met Zusto)
 • 100 gram witte rozijnen
 • 1 appel geschild en in stukjes gesneden
 • 4 speculaasjes
 • 2 eetlepels kaneel
 • verse nootmuskaat
 • rum – optioneel
 • (in plaats van de appel of soms samen, voeg ik een verloren liggend stukje chocolade er aan toe)

meestal begin ik aan mijn broodpudding, alvorens ik het avondeten maak. Waarom? Het brood heeft dan de tijd om te weken in de melk met eieren.

 • verwarm de oven op 180 graden
 • breek het brood in kleinere stukken en leg in een kom
 • klop de eieren los en voeg bij de melk, giet over het brood
 • laat enige tijd weken, tot het brood zacht is. Met een pureestamper maak ik de grovere stukken fijner.
 • week ondertussen de rozijnen in water, een scheut rum is optioneel
 • doe de rozijnen (zonder vocht), kaneel, nootmuskaat, speculaas, appel en Zusto of suiker bij het broodmengsel
 • roer goed om
 • neem een bakvorm van ca 20 cm op 7, vet in met boter en bestrooi met bloem (of neem een siliconenbakvorm)
 • bak gedurende 45 minuten
 • haal uit de vorm en laat afkoelen
broodpudding leeft niet lang
broodpudding overleeft het niet lang bij ons

ge moet u hier haasten

om ook maar één stukje te kunnen eten 😀
dat gaat hier rap in huis.. vooral als hij blijft staan op de keukenblok, wie passeert snijdt meestal een klein stukje eraf..

dit weekend kwam de paashaas al even langs. Philips Biscuits verwende ons met lekkere koekjes, speculaas met marsepein, paaseitjes, .. Jij kan ze ook nog steeds bestellen online en ze tot aan je voordeur laten leveren! Alleen al voor de verpakking zou je het doen <3

paaspakket van Philip's Biscuits
alleen al voor de pakking zou je het lekkers kopen

geniet allemaal van de zonnige dagen! Voor wie thuis is met de kinderen, maak er fijne dagen van! Het zonnetje gaat schijnen 🙂

ik zat normaal in Budapest, maar kijk, Covid-19 besliste anders dit jaar.. ook mijn jaarlijkse trip naar Firenze gaat niet door. Dan is het de volgende keer dubbel en dik genieten!

hou het veilig, en blijf in jullie kot, hé

liefs,
Carla xGeef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.