de kogel is door de kerk…

… maar dit kan niet met een lijf dat leeg raakt!
vandaag – thuis – na een fantastische 10k Brussel Gaston Roelants – was ik ‘leeg’.  Ik kan het niet verklaren, maar mijn lichaam voelde aan alsof alle energie – voedsel uit mijn lijf was.  En net nu we (mijn loopmaatje Els en ik) beslist hebben om de ANTWERP 10 MILES te lopen op 17/04/16.

Daar is dus maar één oplossing voor: FOOD2RUN van Renata Rehor verder verslinden.  Ik heb haar op de boekenbeurs dit jaar ontmoet, zij zal mijn reddende engel zijn, want mijn gezonde voeding helpt me niet (meer) bij het lopen, het was goed bij een 5k, maar nu niet meer.  Ik moet na een zware inspanning als vandaag echt wel recupereren met én koolhydraten én eiwitten.  Voldoende reserve moet opgeslagen worden.  Vanaf 04/01/16 is het menens, één rechte lijn naar de 10 Miles.  Jullie gaan toch supporteren? Via mail, blog, Facebook, Instagram, de dag zelf?  Mogelijkheden genoeg, hé 🙂

ja, ik schrijf in mijn boeken! Voor sommigen een dooddoener, voor mij een zegen!
ja, ik schrijf in mijn boeken! Voor sommigen een dooddoener, voor mij een zegen!

 

vandaag : koolhydraten en eiwitten, omdat het moet

koolhydraten en eiwitten samen in een heerlijk bordje
koolhydraten en eiwitten samen in een heerlijk bordje

 

quinoa, ik ben er niet zo waauw wild van, maar soms kan het smaken.  Dat was vandaag het geval.  Al denk ik dat ik alles had opgegeten wat ik voor me kreeg!  Maar dit was voldoende om de leegte in mijn lichaam op te vullen!

 • witte en zwarte quinoa eerst goed spoelen en dan koken
 • de quinoa mengen met olijfolie, peper en wat fleur de sel, platte peterselie gesnipperd en lenteuitje  (aan de temperatuur buiten te zien…)
 • zeekraal gestoofd, en gekruid met peper
 • makreel, gerookte forel en garnaaltjes voor de afwerking

het gaf me erna een zeer voldaan gevoel, eentje dat kan tellen als herstelmaaltijd.

de juiste keuze maken

een pak friet of hamburger na de 8k Cesar City Trail te Lokeren of dit bordje?  De keuze werd snel gemaakt!

heerlijke cherry tomatoes, in de schil gekookt, en Mr. A, samen overgoten met heerlijke olijfolie, afgewerkt met platte peterselie, fleur de sel en zwarte peper

rode cherry tomatoes & Mr. A!
rode cherry tomatoes & Mr. A!

 

proeven van Afrika

www.gojotea.be
http://www.gojotea.be

in de reeks theeproeven van GOJOTEA, gingen we naar Afrika, mijn geliefde werelddeel!  Het moet bij thee niet altijd Japan zijn… De Oolong is Afrikaans.  De smaak gras & bloemen.  Kan het puurder? Een aanrader, geliefd ook, bij de drie andere huisgenoten.  Oh ja, de Sint heeft nog wat chocolade geleverd… gelukkig weet hij dat we hier thuis allemaal gek zijn op de donkerste 😉

 

en dan toch ook weer van Japan

echte thee!
echte thee!

een topper!  Waarschijnlijk omdat deze thee me direct aan de lente deed denken!  Heel licht, frisse smaak, beetje grassig.   Als ik buiten naar het gazon kijk… grassig 😉

 

zeekraal, geliefd bij groot en klein

ach, gewoon zalig
ach, gewoon zalig

twee mini-me foodies in huis.  Daar kook je gewoon ‘lekker’ voor.  Ja, met producten die veel kinderen niet eten; die van mij dus wél!  En daar ben ik heel fier en trots op.

 • zalm
 • garnaaltjes
 • tomaatjes
 • boontjes
 • zeekraal
 • sjalot
 • rode wijnazijn
 • zwarte peper
 • zwart lavazout
 • olijfolie

boontjes koken, wanneer ze gaar zijn nog even stoven in olijfolie met een sjalotje.  Blussen met klein scheutje rode wijnazijn
ondertussen de zalm bakken in een weinig olijfolie.  Starten met de velkant. Kruiden met (zwart) lavazout
zeekraal spoelen en even bakken op hoog vuur in olijfolie
alles mooi dresseren en afwerken met de tomaatjes

 

pure (h)eerlijk ontbijt

Pure
Pure, van Serax

 

Cadeaubonnen, steeds een leuk geschenk – als je ze niet te ver weglegt in de kast – ik had er zo nog eentje liggen, van huis Philip Van Puyvelde – De Wilde, alias Flippes, zoals ze in onze buurt gekend zijn,  een winkel die al bestond toen ik een baby was, en nu, generatie later, in hun assortiment ook de Pure lijn van Pascale Naessens hebben.  Dus zaterdag mijn eerste kommetjes ‘gekregen’.  En hierin een vooral (h)eerlijk ontbijt gemaakt!  Jullie lazen al het bericht over de Voedselteams in Vlaanderen (in Waasmunster hebben wij er ook eentje, waarvan ik nu lid ben).
Afgelopen vrijdag had ik mijn eerste pakket, groenten, fruit, vlees, …. Lekkere producten!  En verrassend.. omdat je niet weet wat er in het pakket zit… ik had ananas, pompelmoes, bananen, appelen, citrusvruchten, aardpeer, witloof, rode kool, …

voor dit ontbijt

 • appel, met schil aan en banaan stoven in kokosolie, op smaak brengen met speculooskruiden
 • mandarijn, of sinaasappel uitknijpen of persen en sap hierbij gieten (dan maak je een lekker sausje)
 • de warme vruchten mengen met de koude vruchten en serveren
 • afwerken met zaden
 • yoghurt al dan niet toevoegen

 

en dan was er rode kool!

mag ik nog rode kool?
mag ik nog rode kool?

had ze niet in mijn voedselpakket gezeten, dan weet ik niet of ik rode kool had klaargemaakt dit weekend
ons vader zei ‘heel veel appel bij doen, want anders trekt dat op niks’
een appel ok, maar veel?!

op de borden van de dochters werd éérst de rode kool opgegeten…én er werd bijgevraagd, dus… aangezien zij mijn kritische publiek zijn (of lag het aan de rode wijn die erin is?!)… een lekker recept!

voor een 1/2 rode kool :

 • rode kool 🙂
 • 1 ui
 • 1 appel
 • goeie boter
 • een lepeltje bessenconfituur, vers gemaakt, met vruchten uit de tuin
 • 3 kruidnagel
 • 4 jeneverbessen
 • enkele blaadjes laurier
 • een scheutje rode wijn
 • een scheutje natuurazijn

snij de rode kool in kleine stukjes of rasp ze
schil de appel en snij ook in kleine stukjes, evenals de ui
stoof de ui aan in de goeie boter, maar laat niet bruin worden!  Voeg de rode kool toe en laat even meestoven.  Erna de appel.  Giet de rode wijn bij de groenten en laat even op hoog vuur staan, zodat de alcochol verdampt.  Voeg de confituur erbij en zet het vuur lager.  In een thee-ei (ik heb zo een groter ding waar mijn thee ingaat, dat op een tas past, en dat is hiervoor nog handiger) leg je de gekneusde jeneverbes, de kruidnagel en de laurier.  Hang of leg dit in de rode kool en laat gedurende minstens een uurtje sudderen.
als de rode kool klaar is, giet je er nog een klein scheutje natuurazijn bij
omroeren en smullen maar!

deze rode kool mag dan comfort zijn, omwille van de bessenconfituur en de rode wijn, maar als ik lees hoeveel er suiker en wat dan ook in de rode kool doen?  Dan is deze bést ok!

ik at mijn rode kool met een lekkere puree erbij, op zondag en op zaterdag met een stukje vlees, zonder de puree 😉
beiden uiteraard even lekker. Hier werd het witloof besprekenkeld met olijfolie – puur en wat zwarte peper.

Voor wie de komende dagen achter het fornuis moet staan, één tip : hou het lekker, maar eenvoudig!  Wanneer ik kook is het alle dagen feest.  En zo hoort het!  Iedereen zit maar te denken ‘wat te eten met de feesten’, en dan is er meer dan overdaad, waar je erna weer spijt van krijgt… denk niet ‘wat eet ik met Kerst en Nieuwjaar, maar  wél wat eet ik tussen Nieuwjaar en Kerst … doordenkertje?

 

liefs, Carla x

 

 

 

 Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.