Smaakpapillen trainen met heerlijke wijnen

Smaakpapillen trainen met heerlijke wijnen

Kan jij er ook zo van genieten, zo van die heerlijke maaltijden met aangepaste wijnen en fantastisch gezelschap? Dan ben je niet alleen, want dat is voor mij waar feestjes echt om draaien. Of je nu meedoet aan goede voornemens of niet, ik inspireer je alvast graag om je smaakpapillen verder te trainen en in 2023 verder te genieten van al dat lekkers!

Wat is er in Italië te vinden?

Elke reiziger, en zeker een foodie reiziger zoals ik, is zot van het heerlijke eten in Italië. Ik tel volop af naar een nieuwe trip naar Firenze in mei.
Niet alleen zijn Italiaanse recepten vaak ‘comfort food’, je kan ook in enkele minuten met simpele ingrediënten een heerlijke schotel tevoorschijn toveren. Hoe zit het nu met Italiaanse wijnen? Ten eerste heb je tal van streken waaruit je kan kiezen: denk aan Piemonte in het noorden, Puglia in het zuiden en Toscane in het midden.

Classificatieniveaus

Daarnaast heb je ook vier verschillende classificatieniveaus, namelijk DOCG, DOC, IGP en Vino d’Italia. Ten slotte kent Italië enorm veel druivenrassen, en kan je dus genieten van typische Italiaanse druiven zoals Primitivo, Montepulciano, Barbera en Sangiovese. Maar ken je ook de Amarone della Valpolicella? Het is een wijn uit de Italiaanse regio Veneto, voornamelijk gemaakt van de Corvina druif. Met zijn complexe en volle smakenpalet is het een perfecte winterse wijn om van te genieten bij een lekker stuk Parmezaanse kaas.

Of trek je liever naar onze Franse buren?

Niet alleen in Italië kan je heerlijk eten en drinken, onze Franse zuiderburen prijzen zich ook gelukkig met du pain, du vin et du fromage. Net zoals in Italië heb je ook tal van streken waar je kan genieten van heerlijke wijnen – van de Loire, de Provence tot de Elzas en de Rhône. Daarnaast zijn ook heel wat druivensoorten van origine Frans, zoals de bekende Chardonnay, Pinot Noir, Merlot en Cabernet Sauvignon. Zin in een frisser wijntje van bij de Loire? Ga dan voor een Chenin blanc. Of wat dacht je van een kersige volle rode wijn uit de Provence gemaakt van Grenache en Syrah?

En wat met Belgische wijnen?

Last but not least: ook in België kan je je smaakpapillen goed trainen. Toegegeven: het is nog een erg kleine markt, en gezien ons nat en koud klimaat aardt niet elke druif goed bij ons. Daarom produceren we vooral witte wijn en schuimwijn, gekend om zijn frisheid en pure smaken. En wist je dat naast de klassiekers zoals Chardonnay en Pinot Noir er ook Belgische druiven te vinden zijn? Als je op zoek bent naar een wijntje van eigen makelij trek je best naar volgende drie regio’s: het Hageland (in Vlaams Brabant), Haspengouw (in Limburg) en de Maasvallei. In mijn geboortedorp Hamme, tussen Sint-Niklaas en Dendermonde hebben we zelfs 2 wijngaarden!

liefs, en schol!
Carla

Dit blogbericht is een betaalde samenwerking met Seeders, in het kader van linkbuilding voor Wijnbeurs.beGeef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.