stoemp of stamppot: wat zeg jij?

stoemp of stamppot: wat zeg jij?

Van winterse temperaturen hebben we de laatste weken nog geen last gehad, maar zo een goeie stamppot dat kan er altijd wel in. Een wat? Wel we spreken dan wel dezelfde taal, maar wij Belgjes gaan het niet vaak hebben over stamppot wanneer we bedoelen ‘aardappelen gemengd met o.a. groenten’, terwijl onze Noorderburen dat dus wel doen. Dat is voor ons ‘stoep’. Ben jij er ook fan van? Ik wel! Trouwens iedereen bij ons thuis. Ik maakte er voor jullie nog eentje klaar. En voor nog meer stoemp inspiratie, kun je eens kijken op de stamppot pagina van Jumbo. Eind 2019 is de eerste Jumbo in België geopend.

stamppot op z’n Italiaans

Ofwel stoemp op z’n Italiaans, deze verscheen al een heel tijd geleden op mijn blog, maar het blijft een ongelooflijk lekkere!

Door wie ik stamppot ben beginnen eten en klaarmaken is Albert Verdeyen, een topchef met een aanstekelijke Brusselse tongval. Ik hoor hem graag klappen, en nog liever probeer ik zijn stoemps.

In 2015 bracht hij het boek Stoemp BXXL uit.
Meer dan 60 haalbare stoemprecepten, zowel klassiekers als originele gerechten.
In dit boek gaat hij op stap in de wijken van Brussel. In deze moderne toren van Babel, deze mengkroes van culturen, ontdekt hij een waaier van stoemprecepten, van uiterst klassieke tot buitengewoon originele, van heel lokale tot ronduit exotische.

stamppot met boerenkool, spek & gepocheerd ei

Twee vliegen in 1 klap waar onze Noorderburen dus dol op zijn.. en stamppot en dan nog met boerenkool. Een groente waar wij nog niet echt vertrouwd mee zijn.
Maar wat dacht je van dit gerechtje van Jeroen Meus?

en voor u graag nog: preistamppot met makreel

Toen ik dan toch op de site van Jumbo aan het neuzen was, vond ik deze!
ik maak hem graag voor je klaar:

preistoemp met makreel
preistoemp met makreel

ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg puree aardappelen
  • 2 preien
  • twee eetlepels olijfolie
  • 2 knollen venkel
  • 275 g gerookte makreel of gerookte forel, paling
  • twee eetlepels roomkaas met knoflook en kruiden
  • 100 g Griekse yoghurt

1 ovenschaal en 1 pureestamper als extraatje

let’s cook

  • laat de oven verwarmen tot 180°C. Kook de aardappelen gaar in ca 15 minuten, halveer de preien over de lengte, was ze en snijd in gelijke stukken van 5 cm.
  • ondertussen verwarm je in een pan de olijfolie en bak hierin de prei op een middelhoog vuur zacht. Halveer de venkelknollen, verwijder de harde kern en snijd ze in dunne repen. Voeg de laatste 10 minuten kooktijd van de aardappelen de venkel toe.
  • leg de makreel in de ovenschaal en verwarm 5 minuten in de voorverwarmde oven (neem je de gerookte paling of forel, dan hoef je dit niet te doen)
  • giet de aardappelen met venkel af en stamp ze met de roomkaas tot een grove puree. Schep er de gebakken prei door. Breng op smaak met versgemalen peper en nootmuskaat.
  • vervolgens roer je de yoghurt los en voeg naar smaak peper en fleur de sel toe.
  • serveer alle ingrediënten samen, en geniet!

zo, laat het nu dan toch maar naar het vriespunt gaan, we warmen ons aan de stamppot of stoemp, jij mag kiezen 🙂

liefs, en fijn eindejaar
Carla x

(dit blogbericht is een samenwerking met Jumbo)



1 thought on “stoemp of stamppot: wat zeg jij?”

  • Beste Carla
    Ik ben echt onder de indruk van jouw gerechten, alsook de presentatie ervan. Het geeft me inspiratie. Alvast een dikke proficiat met jouw talent.
    Vanwege een grote fan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.