schatjes van…

juist, patatjes!

De tripartite hebben we afgeschaft, maar een patatje met groentjes dat gaat er wel nog in! 🙂  Gisterenavond nog enkele krieltjes gekookt, zodat ik ze deze middag koud kon eten op kantoor.  Eten, is dan ook nog klaarmaken, in ons piepklein keukentje. Maar ach, we klagen niet, ne goeie soldaat gaat naar den oorlog met de wapens die hij heeft! Niet?

Wist je dat in 200 gr aardappelen er 45% van de benodigde vitamine C per dag zit? En vitamine B6, B1, kalium en voedingsvezels? Eigenlijk is een goed patatje zo slecht nog niet… hij bevat veel essentiële voedingsstoffen voor weinig calorieën.  Kalium draagt bij tot het reguleren van onze bloeddruk en spierfunctie.  De vitaminen C en B6 gaan een grote rol spelen bij de werking van het centrale zenuwstelsel en het immuunsysteem, en de vorming van de rode bloedcellen.

dikmaker, waar of fabel?

Iedereen denkt : die aardappel maakt me dik.  Aardappelen (gekookt), bevatten bijna de helft calorieën dan eenzelfde portie gekookte deegwaren of rijst. Maar, als je de patatjes gaat bereiden in het frietvet, of bakken in goeie boter, of room toevoegen bij de aardappelpuree dan gaat de calorieteller wel de hoogte in. En da’s nu iets dat we net nièt willen, dus houden we het bij puur gekookt. (of gestoomd, voor de liefhebbers)

en wat met het zetmeel

aangezien dit een koolhydraat van het trage type is, wordt dit zeer langzaam opgenomen door het lichaam.  En aangezien het dinsdag een lange dag is op kantoor, met aansluitend ’s avonds nog een looptraining, is dat toch zo slecht nog niet, om een aardappelsalade te eten. Door de krieltjes in de schil te laten, heb ik weer nog extra ijzer en vezels binnen.

 

wat had ik nog liggen

tomaat ~ kerstomaatjes ~ lenteuitje ~ komkommer

homemade mayo ~ balsamico

 

En smaken dat dat deed!Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.