Bridget Jones’ gebakken zalm met pijnboompittensalsa en saffraan uit Morkhoven

Bridget Jones’ gebakken zalm met pijnboompittensalsa en saffraan uit Morkhoven

toen ik nog wat inspiratie zocht voor het kerstmenu vond ik mijn Foodies van december ’18. Ik had het hoekje van dit gerecht -Bridget Jones’ gebakken zalm met pijnboompittensalsa- omgevouwen. Dat betekent dus : nog te maken. En om een hele bijzondere reden wou ik een gerecht met saffraan, uit Morkhoven.

De gebakken zalm met pijnboompittensalsa en saffraan stond bij het kerstmenu van Yotam Ottolenghi en het wordt opgedragen aan niemand minder dan Bridget Jones 😊

Ottolenghi :

Dit is het gerecht waarvan Patrick Dempsey’s personage Renee Zellweger’s Bridget Jones vertelt dat hij het voor haar heeft meegebracht op hun denkbeeldige tweede date in de film ‘Bridget Jones’s Baby’. “Van Ottolenghi”, zegt Dempsey, “heerlijk en gezond!” En gemakkelijk kunnen we wel zeggen! Wat klonk als een reclame voor dit gerecht, was in werkelijkheid iets heel anders. Het recept stond niet eens op ons menu, dus dit is een dankbetuiging met terugwerkende kracht.’

Om het als hoofdgerecht te serveren, deed ik er fregola bij. Fregola is een pastasoort uit Sardinië. De pasta wordt gemaakt van griesmeel van harde tarwe of semolina en lijkt een beetje op couscous. De bolletjes zijn 2 à 3 mm en worden vaak licht geroosterd wat een subtiele nootachtige smaak geeft.

saffraan uit Morkhoven

ik ga heel eerlijk zijn. Dat ben ik hier altijd, trouwens. Maar ik was diep teleurgesteld dat de mensen die ik nu al even ken, die met meer dan hart en ziel dagelijks het beste geven voor hun bloemen en gasten, dat zij als een ‘sympathiek, lokaal initiatief’ worden bestempeld. In de Standaard.

dat de saffraan als duurste, minst kleur- en geurrijke uit de test komt, dat kan ik niet geloven! Dan mag Dorien eens aan de twee potjes komen ruiken die ik in mijn kruidenkast heb staan: 1 de echten uit Morkhoven en 2 eentje dat ik in Marokko kocht. Ik moet niet zeggen welke het mooiste, en meest lekker ruikende is, zeker?!

saffraankrokussen in bloei
krokussen in bloei

hoe gebruik je saffraan nu eigenlijk

steek je hand op, als je saffraan gewoon mee laat koken in je gerecht. Hop, draadjes erin en klaar is Kees. Steekt je hand nog op? Laat het even naar beneden, en ik zeg je nu wat je de volgende keer hoeft te doen. Vergeet dus wat je las, dit is wat Linda van Belgische Saffraan me nog vertelde tijdens een bezoek aan haar boerderij en B&B

in een zoet gerecht: neem 3 draadjes per persoon, in een hartig gerecht mogen het er 6 zijn
je neemt een lauwe vloeistof, dan kan zijn: water – melk – bouillon – alcohol, maar nooit olie!
dit infuus ga je op het EINDE van je bereiding toevoegen aan je gerecht, je hebt dus MINDER SAFFRAAN nodig en de smaak is FIJNER. Wanneer saffraan meekookt, dan verliest hij zijn smaak én moet je bovendien meer gaan gebruiken.
saffraan verliest tijdens het drogen meer dan 80% van zijn gewicht, dus je moet saffraan de tijd geven en liefst 24 uur!

vers geplukt
vers geplukt, editie 2019 en 2018 aan het weken

grote chefs al jaren klant aan huis bij de Belgische saffraan

ik schreef het hier al ooit… Seppe Nobels gebruikt al 7 jaar deze saffraan, Wouter van de Schone van Boskoop idem. Bart Gils van Resto Signatuur van ’t zelfde. Nils Proost van Petit Cuistot vult het rijtje aan. En dan vernoem ik er hier nog een heel pak niet! Wel lieve dames en heren, als zij kiezen voor Belgische Saffraan, awel, ik dan ook! En ik weet hoe Marc kromgebogen boven zijn bloembollen staat, afwachtend naar wat Moeder Natuur zal brengen, en weet je? Voor 2019 zal het alvast een topeditie zijn! Net zoals de voorbije jaren, trouwens!

en dan nu de gebakken zalm met pijnboompittensalsa en saffraan

ingrediënten voor 4 personen

 • 100 g donkere rozijnen
 • 4 zalmfilets, met vel, fijne graatjes verwijderd
 • 100 ml olijfolie
 • 1 klontje Carlsbourg de beurres de chefs
 • 4 stengels bleekselderij in blokjes van 1 cm
 • 30 g pijnboompitten
 • 40 g kappertjes, + lepel pekel
 • 40 g groene olijven, ontpit in blokjes gesneden
 • 15 saffraandraadjes, in lauw water geweekt (24 u op voorhand!)
 • 3 eetlepels peterselie gehakt
 • 1 citroen, schil geraspt en halve citroen uitgeperst
 • zout en vers gemalen zwarte peper
 1. overgiet de rozijnen met kokend water en zet ze 20 minuten te weken terwijl u de zalm voorbereidt en de salsa maakt
 2. meng de zalm met 2 theelepels olijfolie, een snuf zout en royaal versgemalen peper, zet opzij en begin aan de salsa
 3. giet 75 ml olijfolie in een grote sauteerpan en zet op een hoog vuur. Voeg de bleekselderij en pijnboompitten toe en bak ze onder regelmatig roeren 4 à 5 minuten tot de pitten beginnen te kleuren (hou ze in de gaten, hé!). Haal de pan van het vuur en roer de kappertjes en de pekel erdoor met de olijven, de saffraan en het weekwater en een snuf zout. Giet de rozijnen af en meng ze met peterselie, citroenrasp door het bleekselderijmengsel. Zet de salsa opzij.
 4. giet de overgebleven eetlepel olijfolie en het klontje boter in een grote koekenpan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Leg als de boter gesmolten is de zalmfilets erin en bak ze 3 minuten op de velkant tot het vel krokant is. Draai het vuur halfhoog, keer de filets om en bak de andere kant 2-4 minuten (afhankelijk van hoe gaar je de zalm wilt, ik heb graag wat rosé). Haal de pan van het vuur en zet opzij.
 5. leg op elk bord de fregola (als je die erbij wilt, koken zie verpakking, maar meestal 12 minuten in een ruime pot water met wat zout erin), leg hierop de zalm en schep de pijnboompittensalsa erover.
fregola, gebakken zalm en pijnboompittensalsa met saffraan
fregola, gebakken zalm en pijnboompittensalsa met saffraan

Zo, op naar het volgende kerstmenu gerecht?

liefs,

Carla x2 thoughts on “Bridget Jones’ gebakken zalm met pijnboompittensalsa en saffraan uit Morkhoven”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.