Café d’O: culinair lunchen of dineren aan de Schelde

Café d’O: culinair lunchen of dineren aan de Schelde

impulsieve beslissingen, zijn vaak de beste beslissingen! Zo volgde ik CAFE D’O al even via Facebook en IG. Het menu van de lunch verscheen in de feed (elke week wisselend van woensdag tot vrijdag) met die keer als hoofgerecht ‘steak tartaar’. Laat mij nu een enorme steak tartaar fan zijn… staat hij op de kaart, dan test ik hem ongetwijfeld uit, zowel in binnen- als buitenland. Gelukkig hierbij nog geen nare ervaringen gehad, want als ie niet vers is.. Waar ik géén fan van ben : ‘aan tafel bereide tartaar’ – waar er echt zo een ‘kwak’ op je bord wordt gedropt, oh ja, je komt het allemaal tegen!

en aangezien manlief met de girls in Egypte zaten – je weet wel, ik had in april mijn rugoperatie, en wil geen grote risico’s nemen op dit moment – boekte ik snel een tafel voor één. Gewapend met mijn smartphone en notitieboekje (in elke handtas zit er wel eentje, dus ik kan altijd schrijven) trok ik naar Sint-Amands. Een beetje vakantie in eigen land, dan maar voor mij! En oh ja… het is even zeer genieten! Sint-Amands, Mariekerke, met aan de overkant van ’t veer onze gemeente Moerzeke en Kastel het glazen dorp (omwille van de vele serres), een must do voor elke wandel-of fietsliefhebber!

van ’t Ebdiep naar Café d’O

ik ken het daar, het pand, het terras, de dijk… het is er zo mooi, aan de meander van de Schelde. Op 20 minuutjes rijden, ik zou zelfs de boot kunnen nemen!

een jaar of 7 – 8 is het geleden dat ’t Ebdiep sloot, een restaurant waar manlief en ik al wel eens kwamen. In 2016 kwam er weer leven in één van de mooiste plaatsen aan de Schelde, in Sint-Amands… echt, echt waar, ik overdrijf niet, ik zou niet durven. Voor die locatie zou je gewoon geld geven. En ’s avonds, met de ondergaande zon, is het nóg mooier! Herinner ik me.

Café d’O zag het levenslicht. Annick, zelf een Sint-Amandse, bankier in hart en nieren en haar man Jan gooien het roer van hun professionele leven om, en kochten het pand.
Café d’O zou ‘de betere brasserie’ worden, las ik in een oud krantenartikel, maar ik kan je nu al verzekeren: het is – ondertussen – véél meer dan dat! Ik neem plaats op het terras, maar het interieur binnen ademt een Scandinavische sfeer uit.. sober, maar huiselijk, warm.

nieuw team

’tijd voor verandering’, dacht men bij Café d’O. Niet één, twee, maar liefst 3 chefs staan ter uwe beschikking! Ze studeerden aan Ter Groene Poorte, en genoten al een eerste ervaring, Nils Delvaux bij TOQUE-TOK – Nicky Cami bij A’Muze in Opwijk en Liam Van Assche bij Auberge de Herborist. Eentje met een ster. Met Elien als ‘barkeeper’, zoals ze het zo mooi omschrijft op haar FB-profiel, is dit een top team! Zij kiest mee de wijnen, en doet dat met verve!

concept

bij Café d’O werken ze hoofdzakelijk met streekgebonden producten die vaak uit de eigen achtertuin komen of uit de regio van de stille waters. Er worden enkel verse producten geserveerd.

het menu 4-5-6 gangen wisselt maandelijks. Volg hen op Instagram en Facebook voor de updates.
er zijn drie formules: Menu d’O – de kaart – en lunch

hierbij alvast een voorsmaakje van wat zo op het menu staat!

wil je van de kaart eten, dan kan ik zeggen: de (gebakken) paling bij mijn buren zag er héél lekker uit. Hij komt immers van bij Palinghandel Schilders in Mariekerke

een begrip in de streek, zeg maar!

lunch

ik koos dus voor de lunch: gefruite pladijs met tartaar en een frisse salade, steak tartaar, en tenslotte rode vruchten met cuberdonijs
dat klinkt toch goed, hé!

wanneer ik met de wagen ben, beperk ik de alcohol. De aperitiefkaart biedt echt voor elk wat wils. Bij de buren rechts (ik zat aan een grote tafel van 6) hoorde ik dat het apertief nogal strafjes is, aangezien ik erna nog een glas wijn wil proeven, koos ik dus voor de Seedlip Spice 94
al heel wat gemengde reacties over gehoord, en alvorens ik er een fles van zou kopen, blij dat ik hem toch heb geproefd. Ik verzeker je: helemaal mijn ding, in de serie non-alcoholic! En neen.. het is geen gin – in de volle betekenis van het woord!

bij het aperitief horen de hapjes: olijven met zwarte olijventapenade (super idee) en humus met feta & Spaans brood met Griekse kruiden op de Green Egg gebakken.
brood eet ik heel graag op restaurant, wel, dit met kardemomboter, oh ja! De boterpotjes zijn van FCK – Frédérick Gautier nu reeds mijn nieuwe favoriet in de Serax-stal (goed bedoeld, want hier zit enorm veel talent!). Dus een streepje voor, dat de lekkere gerechten op en in mooie bordjes en kommetjes verschijnen.

de drie gerechten

het voorgerecht, de pladijs, met verse tartaar, en een heel lekker, fris slaatje, met zowel zuur als zoet smaken

met in het glas een goudgele chardonnay, uit Roemenië, met ananas en vanille in de afdronk, 12 maand houtgelagerd, en dat proef je subtiel

ideaal bij gebakken vis 😉

als hoofdgerecht, mijn steak tartaar, perfect qua textuur, smaak, afwerking, het krokantje, bloemkooltjes, slaatje, .. Oh ja, en de frieten met huis gemaakte mayo, vallen ook in de smaak bij de buren!

en ja… het dessert, hé, ik ben zot van de neuzekes van Geldhof, dus dat cuberdonijs mocht niet ontbreken die middag! Niet zoet, perfect samengaand met de rode vruchten. En Elien wist me te vertellen dat die zoete Madeira er heel lekker zou bij zijn.. dus.. ja!

natuurlijk nam ik nog een koffie, alleen al voor de versnaperingen erbij… 🙂 Ik was té snel met snoepen, zodat er nog maar eentje meer overbleef voor de foto 😉

mijn mening

ik ben er 100% van overtuigd dat we nog vaak van Café d’O gaan horen. Annick en haar team doen hun werk met volle overgave en liefde. De jonge chefs gaan een richting dat ligt op hoger niveau, en dat moet zeker de ambitie zijn. Ik heb alvast genoten van mijn middag! Nu het nog volop zomert… reserveer snel jouw plaatsje aan het water!

lunch, drie gangen : 35 EUR

Café d’O – E. Verhaerenstraat 14A – 2890 St.-Amands

ruime parking aan de dijk

liefs,
Carla x3 thoughts on “Café d’O: culinair lunchen of dineren aan de Schelde”

  • Zo tof dat er weer iets is! ’t Ebdiep was 15 jaar ons lievelingsrestaurant, ik heb er zelfs nog een workshop koken gevolgd bij chef-kok Olivier (nu in Appelsveer, ook een aanrader!). Ik vond het zo jammer dat Jan en Frans er mee stopten. En wat een prachtige locatie! Dat gaan we zeker testen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.