Dinner party: zo doe je dat

Dinner party: zo doe je dat

Dus je wilt een dinner party organiseren. Je kookt graag, je weet al helemaal welke gerechten je gaat klaarmaken en hoe je die gaat serveren. Maar weet jij ook hoe je er buiten de keuken een gezellig avondje van kan maken? Houd je hoofd koel en verlies je niet in de keuken met deze tips en advies.

Bereid je voor

Zoals in de meeste situaties in het leven is voorbereiding alles. Je wilt zo weinig mogelijk moeten doen tijdens je dinner party, en zoveel mogelijk ervoor. Wat je kan, maak of leg je dus best op voorhand al klaar. Dit is dus ook het ideale moment om iets te bereiden wat lang moet garen of marineren.

Vergeet niet: je bent (waarschijnlijk) geen echte chef. Je moet je dus ook geen zorgen maken over haute-cuisine. De smaak van je gerechten is belangrijker dan de presentatie. Ga niet de duurste materialen halen omdat er volk over de vloer komt, je redt je best met je eigen pannenset. Hoogstwaarschijnlijk heb je vrienden of familie uitgenodigd en geen recensenten.Ā šŸ¤­

Een aantal (budgetvriendelijke) dingen die je kan halen die een extra toets geven zijn servetten (en eventueel passende ringen als je dat stapje verder wilt gaan), kaarsjes, hapjes (die je snel kan maken of even in de oven steken), en wat tegenwoordig helemaal in is zijn tafellampjes. Dat zorgt voor dat tikkeltje extra sfeer. Vergeet ook zeker niet om je speaker of platenspeler erbij te halen. Een deuntje op de achtergrond doet veel aan de sfeer van een etentje. Je vindt gemakkelijk ā€˜dinnerā€™ playlists online waarmee je de hele avond zoet bent. 

Tafeletiquette

Hier gaan je gasten het meeste van hun tijd spenderen. Daarom geef je best wat extra aandacht aan je tafel, want oog voor detail wordt hier beloond. Als je een visueel duwtje in de rug nodig hebt, vind je op Pinterest een heleboel inspiratie.  

Zorg zeker wel dat je borden en bestek bij elkaar passen, of in dezelfde stijl liggen. Zet hier en daar een kaarsje op tafel. Als je kan, dim wat lichten. De kaarsjes zorgen voor een gezellige sfeer.

Je aperitief begint eventueel met cocktails of bubbels, maar de absolute go-to drank bij dinner parties is wijn. Haal een gepaste fles in huis, eentje die bij je gerecht past. Serveer je vis? Ga dan voor wit. Serveer je vlees? Ga dan voor rood. Dat moet niet strikt verlopen, je kan beide in huis halen en je gasten verschillende opties aanbieden. Jij weet best wat jouw gasten graag hebben!

Vergeet ook zeker geen waterglazen en een waterkan, eventueel opgevuld door schijfjes citroen, limoen of komkommer. Je laat de glazen gewoon staan en laat iedereen voor zichzelf inschenken.

Wees zelf ook een gast

Vergeet niet: je bent er zelf ook voor je plezier. Je moet je niet heel de avond in de keuken verstoppen om alles te perfectioneren. Probeer mee te genieten aan tafel en de afwas even te laten staan. Desnoods zet je de vuile borden uit de weg in de keuken en begin je er aan als je gasten weg zijn.

Zo, nu heb je al een heleboel richtlijnen waarmee je aan de slag kan gaan. Probeer hier en daar wat advies te implementeren en voor je het weet ontvang je je gasten als een pro!

Kies jouw easy peasy gerechten en geniet

Zo, inspiratie voor het perfecte feestje staat hierboven. Op mijn blog kan je heel wat (feest)gerechten vinden. En die helemaal niet veel tijd in de keuken vergen! Zoals dit toppertje met coquilles!

Maak er mooie dagen van,

Carla x

blogbericht in samenwerking met SeedersGeef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.