Nederlands Limburg: een culinair uitstapje

Nederlands Limburg: een culinair uitstapje

Nederlands Limburg: juist! Er is nog een stukje Limburg net over de grens. Een stukje, ’t is te zeggen, ze hebben Noord-Limburg, het Hart van Limburg én erbovenop ook nog eens Zuid-Limburg. Ga maar eens op persreis naar Nederlands Limburg én zorg ervoor dat je overal de juiste @’s en #’s plaatst. Stressy, hoor ;-).

Maar, het was hét hoogtepunt van 2021, laat ons maar zeggen van 2020 en 21. Want veel op uitstap zijn we niet moeten gaan. Dus toen de uitnodiging in de mailbox viel, was het aftellen naar 3 dagen Nederland begonnen. Ik kende het programma uit mijn hoofd, kon het opsommen op kantoor toen collega’s vroegen wat ik allemaal ging doen.

Roermond, Maastricht, ja, maar Arcen, Venray, Afferden, Schimmert, .. er viel nog héél wat te ontdekken!

Zo trokken we dus een tijdje geleden op driedaagse.

4 onbekenden voor elkaar: Angelique, Mieke, Wim en ik. Zalige mensen, stuk voor stuk. Ge-lach-en, hebben we!

dag 1: vlaai, bier, likeuren, varkens en een vleugje erotiek

Giel en Angelique van Limburg Marketing verwelkomden ons in Parkhotel Horst met koffie en Limburgse vlaai, what else.

Een korte taxirit bracht ons naar Lottum waar we het veer namen = de Maas over, richting Brouwerij Hertog Jan.

Moeder Maas, zoals ze daar zo schoon ligt, vredig. Deze zomer was het ook bang uitkijken, maar kijk, met de (natuurlijke) spaarbekkens hebben ze dat hier allemaal goed geregeld gekregen. En met naast haar 1300 km aan fietsknooppunten en 1200 km aan ruiter- & mennenpaden is dit deel van NL zeer geliefd.

Wat ik in België mis bij mijn elektrische fietstochten – een oplaadpunt – vind je hier gewoon om de haverklap. Misschien kom ik nog eens deze richting uit met de fiets! I’ll keep you posted!


Brouwerij Hertog Jan

Kleinschalig – maar toch behoren tot AB InBev – trots op wat ze doen, commercials opnemen met eigen medewerkers, enthousiast, geen massaproductie, maar kwaliteit afleveren. Dat kenmerkt deze brouwerij nog steeds. Met meesterbrouwer Gerard aan het roer. En 54.000 bezoekers per jaar. ‘Uit liefde voor bier’.

Het eerste bier in ons proefglas is het bitterzoete en robijnrode Bockbier. Een uitgesproken koppig karakter, vol, romig en karamelachtig. Het is een seizoensbier, maar is ook ietwat langer houdbaar, zodat je niet hoeft te wachten tot de nieuwe lichting er weer is. Naast deze, de Hertog Jan Pilsener, en tal van andere bieren, experimenteren ze ook met het verouderen van bier op vaten. Onder andere vaten van whisky en sherry.

De Grand Prestige wordt gerijpt in de oude overstromingskelders van de Maas. Ben je bij de gelukkigen die een fles kunnen bemachtigen, dan wordt jouw persoonlijke fles genummerd, en bewaard in de kelder. Binnen de 6 jaar moet je de fles komen ophalen en ontvang je tevens een certificaat. Dit is bv ook een heel leuk cadeau voor anderen of jezelf.

Info, rondleidingen, een fles Grand Prestige: alle info kan je terugvinden op https://www.hertogjan.nl

Adres: Kruisweg 44, 5944 EN Arcen

Graanbranderij de IJsvogel

We laten de taxi even en springen op ons stalen ros richting de oude watermolen van Arcen. Deze huisvest graanbranderij de IJsvogel.

Ik zeg wel ‘oude’ watermolen, maar hij is nog steeds in werking. En dat als sinds 1667. De IJsvogel is een echt familiebedrijf. En produceert al haar dranken zelf. Het graan wordt gemalen in de watermolen en wat verderop in het dorpje Lomm geproduceerd tot jenever, kruidenbitters en likeuren. Tijdens een rondleiding al dan niet met gids ontdek je de 2 ambachten. Deze van molenaar en stoker. Nadien geniet je van een lekker glas en hapje op het terras van de Schenkerij. Ik kocht alvast aspergelikeur, waar ik ‘in ‘t seizoen’ zeker nog mee aan de slag ga 🙂

Bovendien bottelen ze al sedert 2012 hun eigen whisky. 25 maanden gelagerd op een tawny port cask met als kenmerken karamel, zoet rijp fruit en een vleugje noten. Ze kunnen hier wat in Nederlands Limburg!

Info en rondleidingen kan je vinden op https://ijsvogel.com

Adres: Schans 20, 5944 AG Arcen

De Wilde Boerin

Oh yeah, welke invloed heeft voedsel op onze seksuele gezondheid? Dat we zéér benieuwd waren wat we hier gingen beleven, daar moet ik geen tekeningske bij maken. Linette alias de wilde boerin is een gedragswetenschapper. Hoe kunnen we het ondeugende in onszelf (her)ontdekken, door zintuiglijke ervaringen. Verleiding begint in je hoofd.. Awel, ooit al eens je armen in een pompoen gestoken – met een wildvreemde aan de andere kant 😉
Of gezellig met twee een voetbad in havermelk genomen? Ik kan je er alvast àlles over vertellen!

Een dame die je moet ontmoet hebben https://www.dewildeboerin.nl

Adres: Afferden

Abdij Lilbosch & zijn kloostervarkens

Piet onze VVV gids is een gepassioneerd verteller. Over de cisterciënzermonniken verscholen in de abdij van Lilbosch. Over de stilte die hier heerst binnenin de muren. Wil je zelf eens helemaal tot rust komen, dat kan hier op deze idyllische plek uit 1912. Een ‘stilteruimte’ kan je huren aan 40 EUR/dag. De abdij voorziet grotendeels in haar levensonderhoud door een eigen boerderij.

De monniken hebben de leukste buren.. de Limburgse varkentjes, aka Livar. Gekweekt volgens het natuurlijke principe, geen ‘massakweek’. Maar het Livar is een sterk ras. Van bij de geboorte leven de varkens buiten. En of ze het hier goed hebben! Ze kiezen waar ze lopen, ze hebben ruimte zat, een modderweide,.. De stichting Beter Leven gaf niet zomaar 3 sterren aan dit kwaliteitsvlees! De 3de ster kregen ze omwille van ‘het goeie voorbeeld’ dat ze hier geven.

https://abdij-lilbosch.nl

adres: Pepinusbrug 6, 6102 RJ Echt

Er is zoveel te vertellen

3 dagen met de leukste uitstappen in Nederlands Limburg, de lekkerste restaurants in 1 blogbericht gieten, dat gaat niet!

Dus, neem ik jullie morgen mee naar Maastricht, naar Schimmert én een wijndomein. Om dan ondertussen ook nog even stil te staan, bij al het lekkers dat op onze borden kwam en in onze maagjes ging 🙂

Wil je graag meer info over één van deze plaatsen? Zet dan zeker een reactie hieronder!

liefs,

Carla x3 thoughts on “Nederlands Limburg: een culinair uitstapje”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.