Kortrijk, een stad vol fijne adressen

Kortrijk, een stad vol fijne adressen

Kortrijk.. het begint er meer en meer op te lijken dat dit wel een favoriete Belgische stad van mij aan het worden is..
Ik blijf er naar terug gaan.. – net als naar Firenze 🤭

In september 2020 bezocht ik ze voor het eerst. Zo tussen twee lockdowns in deed ik de Instagram route.

Deze zomer werd ze de ‘beginstad’ van mijn 5-daagse fietstocht. Alleen al Hamme – Kortrijk was toen goed voor 85 km van de 411,77 km die ik reed.

Maar kijk, nu was ik er weer. En waarom? Wel.. Kortrijk heeft nu eenmaal fijne adressen! En Kortrijk houdt van zijn ondernemers en wil daar ook alles aan doen om dit duidelijk te maken.

Ondertussen loopt ook de tweede Triënnale nog tot 24 oktober. Een aanrader om de art in ’t stad op te zoeken (en erna uiteraard lekker te gaan eten!).

op de Grote Markt

fijne adressen

mijn favoriete adressen in Kortrijk

  • koffie, dronk ik al 2 x bij Perles et Confiture. Hun interieur is top,
    maar ook, aanpalend is de keramiekshop.. oh ja.. prachtige stukken daar (ik heb er zelf een tas en bord van die ik heel graag gebruik in shoots).
  • vorig jaar at ik bij Nude. Zij zijn gekend voor hun Libanese food, mezze, maar ook het zeer knapper interieur (dat moet ik de Kortrijkse ondernemers wel nageven, ze kunnen er iets van!)
  • op mijn to do lijstje, in het Begijnhof: Huyze Begga
  • en Allo Croquette is ook nog eentje

shoppen in Kortrijk

Voor wie graag shopt, Kortrijk heeft K in Kortrijk een leuk shoppingcenter (met parking), en daarnaast tal van straten met leuke winkels. De grote ketens zijn aanwezig, maar je vindt er ook gezellig boetieks. Deze straten zijn haast allen verkeersvrij.

food

Va et Vient

Voor het tweede jaar op rij ging Don Papa rum op zoek naar ’s lands beste duo van bartender en chef, patissier of chocolatier. Eenentwintig duo’s namen het tegen elkaar op. Het niveau was dit jaar high end. Vorig jaar zat ik nog in de jury bij de finale naast Sofie Dumont. Hannes Desmedt (Wineblend) en Matthias Speybrouck (Va et Vient) waren 1 van de finalisten! Deze zomer proefde ik reeds de cocktails van Hannes. Ik wou nu ook wel weten wat Matthias in zijn mars had 😉

Met 14/20 in Gault Millau verwacht je wel wat 👍🏻

Zijn vorige werkgevers.. Piet Huysentruyt in de Ardèche, Sergio Herman in Oud Sluis en Kobe Desramaults in In De Wulf. Deze staan schoon op je CV! Maar ondertussen ging hij zijn weg.

Va et Vient
Rough en Refind

eigenzinnige en originele gerechten, seizoensgebonden producten van lokale telers en producenten, maar ook met hier en daar een buitenlandse invloed.

Matthias creërde ondertussen zijn eigen stijl, volledig naar hun huisslogan ‘rough en refind’.

Wanneer ik op dinsdag binnen wandel, is het restaurant nog bijna leeg, een kwartier later wéét ik dat de Kortrijkzaan zijn weg hier naartoe vond. En dat is fijn om zien.

Met zicht op de keuken, zie ik dat dit een geoliede machine is, de rust en kalmte van de chef en zijn personeel, zalig gewoon. Het feit dat Matthias zelf het menu komt voorstellen is een pluspunt!

op ons bord

de lunch bestaat uit hapjes bij het apertief (ik nam een negroni), voor- en hoofdgerecht en dessert. Er is nog keuze uit een 2de voorgerecht en/of een extra dessert. We gaan voor dat tweede voorgerecht, dat een echte topper is, dus goed gekozen!

een soepje van komkommer
homemade broodstengeltjes met tahini en zatar

gemarineerde zeebaars, zoete ui, lamsoor
tartaar van West Vlaams rood, botermelk, haring eitjes, mierikswortel, gepofte boekweit

traag gegaarde lamsschouder (OMG!!!), prei, look

panna cotta, duindoornbes, witte chocolade, amandelcake

ik hoorde, proefde en wist dat het goed zat 🙂

In het glas gingen twee krachtige wijnen. Een bijzondere keuze van Matthias.

op zoek naar

een fijne daguitstap met ertussen of aansluitend lekker eten? Stad Kortrijk heeft het allemaal!

Merci, voor de uitnodiging, stad Kortrijk. ’t Is zeker niet de laatste keer dat je me ziet!

liefs,

Carla xGeef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.