brioches met bloemsuiker en ijs

brioches met bloemsuiker en ijs

brioche… ohhh, ik heb heimwee naar Italië… meer bepaald naar onze trip vorig jaar in Sicilië! Please, bring me back.. daar is het een normale zaak om brioche met ijs als ontbijt te nemen 😉
En aangezien Franklin Ijs net een heel testpakket stuurde, moest ik zeker niet twijfelen om deze brioches te bakken! Gezondere Belgische ijsjes? Ze bestaan! Ze hebben allemaal een Nutri-Score A, zijn rijk aan vezels en eiwitten en worden verkocht in een 100% recycleerbare verpakking.

Franklin ijs
ijsjes met nutriscore A, ze bestaan!

Het recept van de brioches komt uit : 100 recepten Knack Weekend, homemade brood. De jongste telg uit de Knack familie.

Dat is trouwens een magazine dat hier elk seizoen wel in huis komt, telkens iets nieuws.. top zomergerechten, feesteditie, .. In deze staan dus 100 ‘broodrecepten’. Van brood zonder grenzen, tot brood met een plus. Ik weet nu al dat ik er nog ga uit bakken!

bakkluns

wie me hier al heel lang volgt, weet dat ik een ongelooflijke bakkluns ben. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit al eens een deftige cake heb gebakken. Zo erg is het. Een appel of vijgentaart dat gaat nog!

Maar, er is verbetering op komst! Jaja, deze brioches waren lekker van smaak! Aan de vorm kunnen we nog wat werken, maar dat is een detail 🙂

aan de slag met dat deeg
aan de slag met dat deeg

Dus deel ik heel graag dit recept met jullie!

recept voor 12 stuks

voorbereiding : 30 minuten
rijzen en rusten : 1 u 20 min
bereiding : 25 minuten

300 g bloem + wat extra voor werkblad, 12 g verse bakkersgist, 150 g boter + extra voor de bakvormen, 40 g suiker, 1 kl zout, 3 eieren + 1 eidooier, 2 el room, bloemsuiker

zeef de bloem op het werkvlak en maak een kuiltje in het midden. Verkruimel daarin de gist en los hem op in 2 à 3 eetlepels lauw water. Voeg de boter in vlokjes toe en meng. Erna de suiker, het zout en de eieren toe en kneed tot een glad deeg. Voeg indien nodig nog wat lauw water of bloem toe. Dek het deeg af en laat 20 minuten rijzen.

Kneed het deeg opnieuw en laat afgedekt nogmaals 20 minuten rijzen.

Beboter 12 briochevormpjes. Verdeel het deeg in 12 porties en snij van elke portie ongeveer 1/4de af. Rol balletjes van de grootste delen en bekleed hiermee de vormpjes. Maak hoedjes van de kleinste delen en duw ze in het deeg in de vormpjes (n.v.d.r. dat laatste deed ik niet). Dek af en laat nog 40 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 200°C. Klop de eidooier op met de room en borstel dit over het deeg. Laat in de oven in 25 minuten goudbruin bakken. Haal de brioches uit de oven en bestrooi ze meteen met bloemsuiker. Serveer warm, lauw of afgekoeld.

warm, lauw of koud te eten
warm, lauw of koud te eten

doe zoals in Sicilië

serveer de brioche met een bolletje ijs naar keuze, en eet dit als ontbijt of toetje 🙂

Maak jij ook de brioches? Laat het met weten via #mijnpuurleven of @mijnpuurleven

liefs,
Carla xGeef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.