Patrick Aubrion maakt CHO-CADO (1/2)

Patrick Aubrion maakt CHO-CADO (1/2)

omdat ik heel wat te vertellen heb, over wie Patrick is, en het gerecht dat hij creëerde, verdient hij 2 blogberichten. Faire deal, geloof me maar, want toen ik hem voor het eerst zag, wist ik begot niet wie hij was. Maar Patrick Aubrion, ofte Mr. Chocolate Balls werd vriendjes met Mr. A!

Had je me in 2019 op 1 januari gezegd dat er in april een Europees Kampioen en Vice Wereld Kampioen (want dàt is Patrick Aubrion) en daarnaast nog een fotograaf pur sang, in mijn keuken zouden staan, ik had eens goed gelachen.
Trouwens, dat had ik ook gedaan, als je gezegd had dat ik een boek ging schrijven én studeren tegelijkertijd!

onze eerste ontmoeting

lees: een bloedhete zondagavond, een idyllisch restaurant in Appels, genaamd APPELSVEER
een filmploeg, en de lekkerste speculoos uit onze streek LA CONFIANCE.
We werden aan elkaar voorgesteld en ik had geen benul wie hij was, echt niet! Toen ik vroeg of hij de ruby chocolade kende – als chocolatier, antwoordde hij doodleuk dat hij mee aan de wieg stond van dit lekkers. De toon was gezet 😀
We mochten man en vrouw spelen, bij een koffiekransje met speculoos en het haardvuur vollenbak! Die dag werden er banden gesmeed, met wederzijds respect. En nu nog komen we elkaar tegen bij heel leuke gelegenheden, want hij is ook een heel groot man!

wie is Patrick

als het kriebelt, moet je ervoor gaan, moet Patrick gedacht hebben als tiener! Hij begon als jonge knaap aan een eindeloze ontdekkingstocht in de wondere wereld van de cacao. Die reis bracht hem al op vele plekken op onze aardbol, en hij gaat dit jaar op nog mooie plekken komen – vertrouwde hij me toe – maar het is en blijft ook een queeste die nog lang niet ten einde is.

Welkom in de wondere wereld van Patrick Aubrion. Enne, het is echt een wonderbaarlijke wereld. En deze Patrick heeft dan heel gewoon voor mij een fantastisch dessert – taartje gemaakt!

le gamin au chocolat

je bent een 8-jarige ket, wat doe je als je jeugdvriend zijn vader bakker is, en de geur van chocolade en patisserie maken een onuitwisbare indruk op jou. Juist! In deze dorpsbakkerij zal Patrick zijn eerste stappen zetten met proeven, combineren en experimenteren, met chocolade, smaken en ingrediënten. Hier beseft hij wat hij met de rest van zijn leven wou doen. Hij laat zijn ouders zijn eerste gemaakte praline proeven, en op die manier overtuigt hij hen om aan de opleiding chocolatier te starten. 4 jaar later studeert hij met glans af. Laat die kleine ket nu maar de wereld veroveren!

maître chocolat

1994, Patrick verhuist naar Frankrijk en werkt dag en nacht in de iconische Parijse patissier FAUCHON om alles kennis van grootmeester Pierre Hermé onder de knie te krijgen.
(sluit die link snel, want je begint te watertanden en mijn verhaal is nog niet af ;-))

Chocolade alleen is voor Patrick niet voldoende, gewapend met al zijn bagage en kennis keert hij terug naar Patissier De Baere in Brussel. Het is voor hem de ideale tussenstap om zich als chocolatier ook verder te vervolmaken in de wereld van de patisserie.

Al snel komt Patrick op de radar van toen coming man Pierre Marcolini. Beide chocoladetovenaars beginnen in 1996 in Brussel aan een 14 jaar durend avontuur. Het merk Marcolini krijgt internationale faam. Tijdens deze periode neemt Patrick deel aan internationale wedstrijden en brengt hij voor zijn artistieke en originele culinaire creaties een karrenvracht aan gouden en zilveren medailles mee naar huis. De meest prestigieuze zijn ongetwijfeld de titels van European Champion en Vice World Champion.

Ambassadeur du chocolat

het moest er van komen, met de eindeloze inspiratie en grenzeloze goesting om te innoveren en evolueren, komt er in 2013 het eigen label: AUBRION CHOCOLATES. Met Aubrion Chocolates gaat hij op zoek naar de essentie van enkele creatieve smaakcombinaties met verschillende chocolades. De truffels van Aubrion krijgen in 2014 een eigen winkelconcept in hartje Leuven: Antoine by Patrick Aubrion.
Vandaag zijn de truffels geëvolueerd naar balls, een smakelijk verhaal van innovatie en een queeste naar culinaire perfectie die zich uit in een actueel assortiment van 6 smaaksensaties

chocolate balls
chocolate balls

Het RUBY RB1 verhaal van Patrick begint in 2017, wanneer hij culinaire ambassadeur voor CALLEBAUT wordt, en de lancering van ruby voor zijn rekening neemt. Een jaar later stelt Chocolate Nation – het grootste museum rond Belgische chocolade ter wereld – Patrick aan als ‘chef chocola’. In die rol wordt hij verantwoordelijk voor de opstart en de opening van de gehele beleving rond chocolade in dit prestigeproject.

Alsof dat nog niet genoeg is, doet Patrick ook nog regelmatig co-creatie sessies en ontwikkelingen voor bedrijven en is hij kind aan huis bij de culinaire crème de la crème.

En ik weet, Patrick zijn verhaal is nog niet klaar. Ik ben steeds dankbaar dat ik hem soms geheel onverwacht op culinaire events tegen het lijf loop.
Chocolade mag blij zijn met een vriend, fan en bewonderaar als Patrick Aubrion, die met een mix van productkennis, een neus voor innovatie en een onnavolgbaar enthousiasme voor een briljante toekomst voor dit gouden product zorgt.

En laat nu net deze chocolade dan ook nog eens perfect samengaan met Mr. A!
Het werd een match made in heaven. Ik neem jullie dan ook graag straks mee naar het tweede blogbericht.
Een dessert dat het boek niet haalde, maar waar ik enorm trots en fier op ben.

net na het schrijven van dit blogbericht, hadden Patrick en ik nog een meeting in Brussel voor Don Papa Rum, bij het maken van dit dessert werd hij gnspireerd door Racso Jugarap, hij creëert een kunst die ik nog nooit zag met ijzerdraad. Love this guy and he’s cute as well 🙂

chef X art
chef X art

liefs,
Carla x

foto portret by Heikki Verdurme4 thoughts on “Patrick Aubrion maakt CHO-CADO (1/2)”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.