Sicilian summer met Amara

Sicilian summer met Amara

ik krijg er niet genoeg van, sorry, hé. Maar Italië heeft me dit jaar echt gebeten.. die twee weken Sicilië wil ik zo lang mogelijk vasthouden. Nog 23 dagen alvorens ik naar Firenze vertrek. Dus thuis nog zoveel mogelijk genieten van Italiaans lekkers.

en aangezien het bij <mijnpuurleven> gaat over food – drinks & travel, zit je hier dan goed! Vandaag is het drinks 😉

Licata Vini, twee generaties

De familie Licata kan zich gerust de ambassadeur van Italiaanse wijn in België noemen. Hun Belgische geschiedenis begint in 1946 als een klassiek immigranten-verhaal. Verschillende Siciliaanse families, waaronder ook de familie Licata, komen naar België om in de mijn te werken. Salvatore Licata werkt in Marcinelle maar krijgt na de zware mijnramp in 1956 een overplaatsing naar Tilleur. Calogero Licata, toen 7 jaar, groeide er op in een warme Italiaanse familie.  Lekker eten en goede wijn waren een vanzelfsprekendheid.

In 1972 trouwt hij en verhuist naar Limburg. Hier komt zijn passie voor wijn meer in beeld. Wat start als wijnverkoop in zijn vrije tijd groeit tot een echte wijnhandel. In 1979 richt hij de firma Licata Vini op in Hasselt.

Licata Vini, ook voor jou

Waar Licata Vini voorheen grotendeels aan restaurants leverde, vinden nu ook particulieren en bedrijven hun weg naar de winkel. De omzet stijgt stelselmatig, de concurrentie ook. Toch blijven de kwaliteit en strategie van Licata Vini behouden. Met wijnadvies, degustaties, wijncursussen en een assortiment van zo’n 1000 wijnen van meer dan 100 producenten wil Licata Vini de persoonlijke benadering naar zijn klanten blijvend optimaliseren. Zo worden er op regelmatige basis wijndegustaties georganiseerd onder de noemer ‘Giro d’Italia’. 

Toen ik de vraag kreeg om een bijzonder lekker drankje te testen, heb ik dan ook geen neen gezegd! Met mensen als hen, werk ik heel graag samen. Bedrijven met een ziel, zeg maar.

Amara

de bloedappelsienen groeien op de hellingen van de Etna (die ik deze zomer nog mocht bewonderen, weliswaar bij 13°C daar boven)
ze worden zeer zorgvuldig uitgekozen én gepeld (handenarbeid) één voor één.  De schillen worden vervolgens geïnfuseerd met alcohol en kruiden. Er bovenop komt nog wat water van de Etnabron.  Resultaat een zeer lekker digstief zonder toevoegingen.

cocktails

op website van Licata Vini kunnen jullie een 5-tal Amara-cocktails ontdekken. Ik geef graag mijn versie:

  • 5 cl Amara
  • 12,5 cl Fever Tree Clementine by Sergio
  • 3 druppels Angostura bitter
  • 1 takje rozemarijn
  • halve met vodka geïnfuseerde mini-citroen (die staan sedert vorig jaar al in een pot, leuke afwerking in een cocktail)
  • ijsblokjes

doe de ijsblokjes in een mooi glas
voeg tonic toe, en de Angostura. Vul aan met de Amara.  Werk af met rozemarijn en het halve citroentje.  Heb je dit laatste niet, kan je bv een mandarijnpartje of sinaasappel nemen.

Ik heb dit flesje gekregen, maar er komt hier zeker nog eentje in huis. En het staat nu in promotie op de website van Licata Vini – hier de directe link, dus je moet niet meer gaan zoeken.  😊

Ciao,

Carla ❤️Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.