kook jij ook in gezonde potten en pannen?

kook jij ook in gezonde potten en pannen?

potten en pannen .. wel, jullie kennen mij al een tijdje, hé.. ik zal nooit schrijven over iets (eten, drinken, plaats, toestel, ..) waar ik niet 100% achter sta.
Misschien doe jij het ook al goed, en dan ik alleen maar een vreugdedansje maken. Misschien nog niet, dan kan ik je alleen maar aanraden toch nog een stukje verder te lezen. By the way, de eerste categorie ook, hé, want je weet nog niet waarover ik het ga hebben 😉

En wanneer ik in een kookwinkel of supermarkt of gelijk welke winkel die potten en pannen verkopen, rondloop, en ik zie daar nog mensen grijpen naar de ’traditionele tefalpan’ dan zou ik willen zeggen ‘psst, er zijn toch wel betere pannen dan die je nu vastneemt’. Maar eigenlijk als trots ambassadeur van het merk zou ik dat ook wel moeten doen! Niet?

make the switch

al jaren geleden maakten we thuis de switch, ok, niet naar GreenPan, maar wel een andere pan, waar er geen teflon meer aan te pas kwam. Maar ik heb wel een mini pannenkoekenpan van GreenPan dat zò schattig is! Dus was ik toch wel een beetje veel blij dat GreenPan me uitkoos om mee met hen de switch te maken! Ik zei volmondig ‘ja’ tegen het ambassadeurschap. Dat wil zeggen, ik mocht mijn pannen uitkiezen. Met leuke namen als Mayflower, Featherweights, .. hebben ze een mooi assortiment bij elkaar. Ik maakte een mengeling, want ik had dringend een wokpan nodig, een ovale vispan kon ook nog in de kast, .. jullie gaan hier dus nog geregeld gerechtjes uit één van de pannen tegenkomen, dus 😉

over PFTE – PFOA & PFAS

krieltjes, tomaten, chipolata, basilicum, ui

Chinees? Een kleine vertaling:

Traditionele antikleefpannen hebben een synthetische antikleeflaag (PTFE). Het is eigenlijk een laagje plastic dat op je pan ligt en ervoor zorgt dat ze niet plakt. GreenPan is de uitvinder van gezond keramisch antikleef-kookgerei en dus het betrouwbare merk voor niet-giftige potten en pannen. Geen schadelijke dampen. De pannen bevatten geen PFOA, PFAS, lood of cadmium.

Wordt je pan te warm, dan kunnen er schadelijke chemische stoffen (PFOA en PFAS) uit de antikleeflaag vrijkomen. Niet alleen tijdens het koken, maar ook bij de productie van PTFE komen deze schadelijke stoffen vrij en belanden ze in de natuur en in onze voedselketen. Slecht voor je gezondheid en voor onze planeet. En willen we dat?? NEEN! Ik heb ondertussen de potten en pannen getest, en ik kan zeggen dat ik zeer tevreden ben!

gemakkelijk in onderhoud & tips

  • de pannen mogen in de vaatwasser, except de Mayflower collectie met de houten handgreep – maar handwas is beter voor de levensduur van je pan. Toch een hardnekkige vlek erin, gebruik dan een wonderspons!
  • laat je pan steeds afkoelen, alvorens af te wassen
  • gebruik best houten lepels om in je pannen te roeren
  • gebruik vierge olie ipv extra vierge olie als je deze wil verhitten in je pan

orecchiette met worst en buffelmozzarella

met een reis naar Sicilië achter de rug, en Firenze nog voor de boeg, blijf ik nog een in Siciliaanse sferen wat betreft mijn gerechten!
in de Allerhande van Albert Heijn van juli-september (dus nu te vinden in je winkel) vond ik dit hemels gerechtje 🙂

klaar in 35 minuten – 4 personen – hoofdgerecht
wat heb je nodig
– 150 g mini-buffermozzarella (Galbani)
– 1 (bio)citroen
– 1/2 bakje peterselie
– 1 teentje look
– 2 eetlepels olijfolie extra vierge
– 500 g orecchiette
– 400 g snijbonen
– 1 grote ui
– 2 varkensbraadworsten
– 200 g cherrytomaten
– 2 eetlepels kappertjes

let’s cook
1. laat de mozzarella uitlekken en doe in kommetje. Boen citroen, rasp gele schil en pers helft uit. Snijd peterselie en pers knoflook. Meng citroensap, schil, look en peterselie en olijfolie onder de mozzarella.
2. kook pasta zoals aangegeven.
3. kook de snijboontjes gaar.
4. snipper ondertussen de ui en verwijder het vel van de braadworsten. Verhit pan zonder olie of boter en bak de ui en het worstvlees.
5. halveer de tomaatjes. Giet de pasta af en meng deze samen met de tomaten, kappertjes en snijbonen onder het vlees. Serveer uit je Mayflower pan of verdeel in een schaal. Werk af met de gemarineerde mozzarella

orecchiette met worst en buffelmozzarella

Zo, wat denk jij? Maak jij binnenkort ook de switch? Hou zeker facebook
en instagram in het oog, want we gaan zeker wel nog een actie doen!

Enne… #ditisbelgisch

liefs,
Carla x1 thought on “kook jij ook in gezonde potten en pannen?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.