Omegabaars 2.0

Omegabaars 2.0

hij kreeg hier al enige tijd geleden de aandacht die hij verdient.. Ik denk trouwens dat ik toen de eerste blogger was die aan de slag ging met Omegabaars – onze in Kruishoutem duurzaam geteelde BV.
Hij is mijn vriend, ik zijn vriendin. Misschien binnenkort jij ook?

de vis van morgen

wel, hij is het nog steeds! De vis van morgen. Hij is de enige vegetarische kweekvis in Europa. En hij wordt gekweekt in een duurzame visboerderij.
Vegetarisch? Ja, hij krijgt enkel plantaardig voedsel, en ik moet zeggen, niet slecht, dat visvoer!

Stijn Van Hoestenberghe

was Stijn er niet, dan was er ook geen Omegabaars. Punt.

een woordje over Stijn:
als duiker maakt Stijn kennis met de schoonheid van het leven onderzee. (En als ik mijn eigen man en kinderen daarover hoor praten: ’t is daar dus echt schoon..). Maar hij ziet ook met eigen ogen de verwoestende impact van overbevissing op fragiele ecosystemen.

Bioloog Stijn vraagt zich af: is viskweek een oplossing voor overbevissing? Met deze vraag in het achterhoofd gaat hij werken op een zeebaarskwekerij in Spanje. Later belandt hij in de Seychellen op een gambakwekerij. 

Al doende leert hij dat de viskweek niet is wat het moet zijn. De negatieve impact van viskweek op het milieu is te groot. Wilde vis wordt massaal gevangen om kweekvis mee te voeden. En die kweekvis groeit op in kooien in rivieren of zeeën waardoor die vervuild geraken.

Stijn droomt opnieuw van een oplossing. Kan je een vegetarische vis kweken? Kan je dit volledig op land doen? Stijn gaat op wetenschappelijk onderzoek aan de KU Leuven.

Zijn zoektocht naar een ideale vis brengt hem naar de billabongs van Australië. Daar vindt hij een tijgerbaars. Een robuuste, flinke scholenvis die plantaardig gevoed kan worden.

Na jarenlang wetenschappelijk onderzoek wordt zijn harde werk beloond. Stijn ontwikkelt samen met de KU Leuven het unieke vegetarische visvoer voor de Omegabaars. De rest is ondertussen geschiedenis.

Stijn, vol passie vertellend

op bezoek bij mijn vriend

begin dit jaar werd ik met enkele vrienden van de Omegabaars uitgenodigd bij hem thuis.

we konden zien hoe hij groeit in gezuiverd regenwater. De tomatenboer next door, gebruikt het afvalwater om zijn tomaten te kweken. Neen, neen, don’t panic, het zijn geen tomaten met een vissmaakje! En ik kon het niet laten om toch zo eens te proeven van het voedsel dat mijn vriend krijgt! Niet slecht, helemaal niet slecht!

wat maakt deze vis nu zo gezond? Wel, de naam (trouwens uitgevonden ter plekke bij Van Gils & Gasten) doet zéker een belletje rinkelen… hij zit vol met omega 3 (vetzuren). En belangrijk: geen antibiotica, niks pesticiden voor deze knapperd!

zijn zwembad

alternatief

eet jij graag een tongske? Wel.. met Omegabaars heb je een alternatief: goedkoper, en MINSTENS even lekker, duurzamer én gezonder!

mijn recept

in primeur krijgen jullie een recept uit Avocado, dat ik ontwikkelde voor Omegabaars.

voor 4 pers

8 Omegabaarsfilets
20 schijfjes chorizo 
2 avocado’s
2 zoete aardappelen
1 l kippenbouillon
5 takjes dille
1 klontje boter
peper en grof zeezout
tuinkruiden voor de afwerking

-bak de schijfjes chorizo in een pan zonder vetstof even aan
haal ze uit de pan, leg op een velletje keukenpapier en zet opzij
-kook de zoete aardappelen gaar in de kippenbouillon.  Giet af en pureer.  breng op smaak met peper en zout.
-pel de avocado’s, en ontpit.  Snijd ze in schijfjes.
-bak de Omegabaarsfilets op de velkant in een beetje boter.
-schik alles op een bord en werk af met de dille, zout en peper. Besprenkel met wat olijfolie.

mijn signature dish

zo, wat denken jullie?
klaar om binnenkort méér Avocado te ontdekken? Méér Omegabaars recepten kunnen jullie alvast terugvinden op de website van onze vriend.

Je kan hem terugvinden bij Carrefour en Albert Heijn.

dit gerecht kwam er in samenwerking met Omegabaars en Shaved Monkey

liefs,
Carla ❤️Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.