palourdes met verse kruiden en hazelnoten, een feesthapje

palourdes met verse kruiden en hazelnoten, een feesthapje

het moet gezegd, iedereen zegt wel venusschelp tegen de vongole, of tapijtschelp of palourde… ’t is dan ook één grote familie, alleen de ene schelp wat groter dan de andere.

voor dit gerechtje kies je dus de iets grotere… dat presenteert mooier!
Mali en Anne zijn volop in de examens, en genieten nu van de pré-X-mas cookings, ze zijn mijn trouwe testpubliek. Daar ben ik blij om!  Mijn alleseters zullen het zéker zeggen, wanneer ze iets niet lekker vinden..

en geef toe… dit oogt echt heel mooi als binnenkomertje aka hapje tijdens jouw volgend feestje. Of het nu met Kerst of Oudjaar is, of gelijk welk ander feetje.
en nog… weer helemaal op voorhand klaar te maken.. 🙂 

nog even onder de grill
nog even onder de grill

zeezout als hulpje

wat hebben we nodig voor 4 personen

1 teentje knoflook
1 sjalot
enkele takjes bladpeterselie
handvol hazelnoten
75 g zachte boter
grof zout
20 palourdes (meestal worden ze bij de visboer verkocht in een netje per kg, in een supermarkt als Delhaize zijn ze per halve kilo verkrijgbaar

eerst maken we de hazelnotenkruidenboter.  Pel de knoflook en de sjalot en snipper zeer fijn, of stop ze samen met de peterseliestengeltjes en blaadjes even in een blendertje, zodat ze fijn zijn.  Maal de hazelnoten grof.  Meng dit hazelnotenpoeder samen met de boter en de kruiden.  Breng evt op smaak met peper en zout.  Verwarm ondertussen de ovengrill voor.  Zet de kruidenboter nog even koel weg.  

Doe de (gespoelde) schelpen in een sauteerpan, giet er een glas water bij en dek af.  Zet de pan op een hoog vuur, en laat stoven tot alle schelpen geopend zijn.  Spreid het grof zout uit in een ovenschaal.  Verwijder de bovenste schelp en schik de schelpen in de ovenschaal.  Duw ze een beetje in het zout, zodat ze rechtop blijven liggen.  Leg een klontje van de kruidenboter op elke palourde en zet voor 3 minuten onder de grill.  Serveer warm, evt met een klein toastje van boerenbrood.

en genieten maar!
en genieten maar!

in principe kan je dus op voorhand de kruidenboter maken, alsook de schelpen koken.  Door de grill worden ze toch weer warm.

kom jij al helemaal in kerstsfeer?  Is jouw menu al rond?  Of wacht je nog beetje tot het mijne volledig klaar is?  Laat het me zeker weten!

thx aan Knack Weekend, 100 toprecepten herfst voor de inspiratie

liefs,
Carla x Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.