de Pastorie, een sterrenzaak in de Kempen

de Pastorie, een sterrenzaak in de Kempen

het wordt zo vaak gezegd : hard werken wordt beloond! Dat is iets wat, door de jaren heen, nooit is veranderd.. wat je ook doet.
ik ben de gelukkigste vrouw ter wereld, als ik kan zeggen dat ik dit ondertussen op beide fronten mag ervaren.. want ja, ik werk nog steeds naast het bloggen, en ja, ik ervaar echt heel wat leuke momenten als blogger (maar ik heb dan ook 2,5 jaar tijd geïnvesteerd in het tot stand brengen wat mijn blog – en sociale media nu is, en heb er nog geen moment spijt van gehad)
vorige maand kreeg ik de uitnodiging om samen met collega’s te dineren in DE PASTORIE, te Lichtaart

welkom in de Pastorie
welkom in de Pastorie

feestweek

De Sint net uit het land, de Kerstman nog even niet in zicht.. het werd wel een feestweekje want mijn EINDEJAARSFEESTMENU IN WEEKEND KNACK ONLINE deed het bijzonder goed! Zonder jullie had ik dat artikel nooit kunnen schrijven. Jullie enthousiasme en reacties doen me telkens weer naar pen en papier grijpen. Mijn welgemeende dank u wel! <3
En ik mocht vegetarisch gaan koken bij een jongedame, Yana, die 16 werd (ik was haar ‘cadeautje’). Ook hier voor mij weer een ervaring rijker.

(en voor 2018 staat er al héél wat leuks genoteerd!)

de Pastorie

de Pastorie in Lichtaart, het klinkt als een klok, al 25 jaar!
het werd uitkijken naar.. wel elke week de website van De Pastorie bekeken, chef Carl op de hoogte gebracht van mijn komst … 🙂 en met stip de datum aangeduid in mijn agenda!

op de website lees ik

Het historische pand “De Pastorie” is een klassiek pand uit de 17e eeuw.

In het verleden is dit bijzondere pand gerestaureerd en omgetoverd tot een parel in Lichtaart. Tot 1992 is het prachtige pand bewoond geweest waarna het werd gekocht door het echtpaar Wens. De Oude Pastorie is een heus middelpunt van het lieve dorpje en staat letterlijk te pronken in de schaduw van een eeuwenoude en prachtige trompetboom. Waar ooit een pastoor woonde bevindt zich nu een stijlvol en sfeervol gastronomisch restaurant. Rondom het gebouw ligt een schitterend onderhouden tuin met een magnifiek terras, door Gault Millau verkozen tot het mooiste van België. Bij mooi weer is het hier buitengewoon aangenaam tafelen, een extra dimensie aan dit gastvrije restaurant.

In het met een Michelinster bekroonde restaurant ontvangen we u op een hartelijke en warme wijze, volgens de regels van de kunst. Gastvrouw Loes, haar team, Carl Wens en zijn keukenbrigade staan garant voor een hoogstaande culinaire ervaring.

wel, alles wat er staat, klopt als een bus! De warmte die het pand uitstraalt, de grote glimlach van gastvrouw Loes, een fantastisch jong team, met kennis van zake… en een chef die kookt zonder tierlantijnen, ik wist dat dit een geslaagde – zelfs verrassende avond zou worden..

we starten met

en zo was het dat ik vorige week vrijdag arriveerde met mijn lieve collega’s Jolande & Sandra in de Pastorie. De eerste sneeuwvlokken dwarrelden toen naar beneden – gelukkig bleef het bij die paar vlokjes ..

net binnen en ons glas werd gevuld met een heerlijke Crépaux & Fils Brut

bubbels
bubbels

aan tafel worden de hapjes geserveerd..

makreel
makreel
buikspek traag gegaard met artisjok
buikspek traag gegaard met artisjok
heerlijk met een toastje
heerlijk met een toastje

voorgerecht

als voorgerecht worden we verwend met coquilles uit Dieppe, hoorntrompetten en aardpeer
coquilles en ik dat is feest (ik maakte ze ook klaar in mijn eindejaarsmenu voor Knack coquilles met witloof), dat zou ik alle dagen kunnen eten, en dan zou het gewoon alle dagen feest zijn 😉
dus ze hier mogen eten, maakte me heel happy

coquilles
coquilles

als tweede voorgerecht werd geserveerd : grietbot, panade van groene kruiden, gerookte witte kool en kardinaalboter
weet je waar ik van hou, zelfs in een sterrenzaak? Dat je nog ziet én proeft wat er op je bord ligt. Heel vaak heb je zoveel smaakjes op je bord, en moet je echt gaan zoeken naar de essentie van het gerecht of de ingrediënten. Dus niet in de Pastorie, houden zo, zou ik zeggen!

grietbot
grietbot

ondertussen genieten we in ons glas van een Bila-Haut, côtes du Roussilon, een wijntje dat smaakt!

tussen de gerechten door, hebben we tijd voor ons gezelschap aan tafel, het is geen rush, er heerst hier een kalmte (het is zelfs stil tijdens het eten, dat is altijd een goed teken). Het geeft ook niet het gevoel dat je ‘lang’ moet wachten op een volgende gerecht, neen, alles perfect on time.

wat maakt mijn avond verrassend? Plots ontdekken collega’s aan de andere tafel wie ik ben (hihi), Karen en ik wisselen van stoel, en zo kom ik terecht bij lieve collega’s die mijnpuurleven al even volgen. En dat ze mijn blogberichten effectief lezen, hoor ik uit hetgene ze vertellen. Dankjewel, liefste collega’s!

hoofdgerecht

met fazant kan je nooit fout doen, dat is zo lekker, zo puur.
op het menu : fazant, rode kool, kastanje en natuurjus. Punt. Helemaal winters, een gerecht dat hoort bij de tijd van het jaar. Als je Wiki raadpleegt lezen we dat hij hier waarschijnlijk is ingevoerd door de Romeinen. Vanaf de koloniale tijd zijn andere soorten fazanten aangevoerd die zich met de bestaande populatie hebben gekruist. De fazant wordt aanzien als een exoot. De jacht is van 15/10 tot 31/12. Dus… je hebt nog 2 weken de tijd, om te genieten van deze lekkere gevogelte!

in het glas gaat de Urbezo, Aragon, de we verder drinken bij het chocolade dessert, past er trouwens uitmuntend bij!

fazant
fazant

kan er nog een dessertje bij?

tuurlijk! Voor dessert is er altijd plaats, toch? We werden verwend met een moelleux van chocolade, met mango en ijs van kruidnagel
als ik nu van één ding fan ben, is het ijs met een smaakje. En dat mag best een bijzonder smaakje hebben, zo at ik ooit beginjaren 2000, ijs van tonkabonen bij Guy Van Cauteren. Dit ijs van kruidnagel is echt, echt lekker!

time for dessert
time for dessert

en als je denkt dat dit het laatste was… dan komen er toch nog altijd bij de koffie enkele ‘versnaperingen’. Voor mij zijn dat volwaardige desserts, ja 😉

witte chocolade en speculoos
witte chocolade en speculoos

en wat zit er onder het dekseltje…

limoncello
limoncello

deze waren zo, maar echt zo lekker! Eerlijk.. ik kon niet meer na het laatste hapje 🙂

we sluiten de avond af met nog een laatste lekkers…

homemade pralines
homemade pralines

aan alle schone liedjes komt een einde… ook aan deze avond. Het was fijn even met de chef te praten, en met mijn collega’s over mijn passie.

kerstsfeer
kerstsfeer

wil je genieten van een (h)eerlijk menu? Dan kan ik je de Pastorie echt aanraden. Een chef die kookt met liefde, zonder al te veel tierlantijnen, puur, een lieve gastvrouw, en fijn personeel. En het interieur? Nog een pluspuntje erbij!
(ik zou hier in de zomer graag nog eens komen, het terras werd beloond als mooiste in België!)

mocht je er al geweest zijn, of plannen om te gaan, laat het me zeker weten, hieronder in commentaar of op mijnpuurleven@gmail.com

liefs,
CarlaGeef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.