wat leerde ik tijdens deze fantastische 44 dagenzondervlees?

jij, vis-en vleeseter, jezelf als eens de vraag gesteld of je dit zou kunnen, 40 dagen zonder vlees?

enthousiast!  Was ik (nu nog?)…
toen ik startte met #dzv2016.  De eerste keer in mijn leven – op twee na (remember mijn uitstapje naar the Jane en het feestje bij vrienden) – 44 dagen zonder vlees en wat nog erger is, zonder vis!  Ik, die geniet van een stuk (vette) vis. En ja, 44 dagen… het waren 46 dagen zonder vlees, je hoefde de zondagen niet mee te tellen (wat ik dus te laat doorhad..), blijkbaar, zodat je toch aan 40 kwam.

maar ik deed het omdat het me lief werd gevraagd, om mee in een groep te zitten.  Als ik de niet-gekleurde bolletjes op de #dzvkalender bekeek van mijn groepsgenoten, of te lezen kreeg dat ze na twee weken het al voor bekeken hielden, ging ik door.  Hm, wou ergens wel het ‘goede voorbeeld’ geven.  Er werd stilletjes gehoopt, verwacht dat ik op MIJN PUUR LEVEN on Facebook, wel heel vaak een gerecht zou posten.  Wat ik dan ook met graagte deed… Aantonen dat ik dit wel kan, wou ik.   En ja, dàt is gelukt, maar of ik met enthousiasme terugkijk op deze 40-44 dagen?  NEEN!

vegetariër worden is niks voor mij.  Wat ik wél wil, is een paar vlees/visloze dagen per week inlassen.  Dat wordt ook door mijn huisgenoten positief onthaald, en daar ben ik blij om.  Dat is een teken dat deze afgelopen 40 dagen dan toch niet voor niks zijn geweest. en ik leg nog liever 5 avocado’s los op de band in de supermarkt, dan dat ik ze in een zakje stop 😉
bij mijn levering van het Voedselteam is het eenvoudig, daar moet ik zélf mijn boodschappentas meenemen en alle groenten en fruit erin verzamelen.  Dus, wat dat betreft zijn we ook veel bewuster geworden.

de weegschaal

geen vis, geen vlees, dan moest ik toch wel minstens 4 kg minder wegen tegen het einde van deze dagen zonder vlees?!  HELAAS, pindakaas!  Hahaha, jullie geloven het nooit, maar tussen begin en einde van de #dzv zit een kilo verschil.  In negatieve zin, weliswaar.  Tja, meer kaas eten, om toch eiwitten binnen te krijgen, al eens meer een aardappel of pasta.   Er moest nog getraind worden ook, hé!  Ik had mijn energie nodig… De 10 miles staan voor de deur!  Nu ja, die kilo erbij kunnen ook spieren zijn… troost ik me dan, aangezien mijn broeken toch wat losser zitten (en het dus centimeters zijn die verdwenen zijn)

nog enkele favoriete gerechtjes

rode kool | puree | avocado | ei
rode kool | puree | avocado | ei
 • rode kool gemarineerd in balsamico & olijfolie
 • puree, met olijfolie
 • mr. A(vocado)
 • gepocheerd ei

afwerken met fleur de sel en olijfolie

 

gezinsfavorietje!
gezinsfavorietje!
 • zoete paprika
 • ricotta
 • gemalen kaas
 • citroentijm uit de tuin
 • olijfolie – peper – fleur de sel
 • sjalot
 • kerstomaatjes

gedurende 20 – 25 minuten de oven in op 180°C

 

udon noodles, voor de eerste keer
udon noodles, voor de eerste keer
 • udon noodles
 • Mr. A(vocado) – basilicum – citroen – look – ricotta – peper – fleur de sel
 • pijnboompitten
 • amandelnoten

eentje dat heel wat energie gaf!

 

butternut en kardemom, hemelse smaken!
butternut en kardemom, hemelse smaken!

 

 • butternut, ongeschild in schijfjes snijden
 • op smaak brengen met curry en peper, en kardemom (!) en liefst de zaadjes uit de peultjes of zaaddoosjes halen
 • besprenkelen met olijfolie
 • zet in de voorverwarmde oven op 180°C, gedurende 15 minuten
 • haal uit oven en voeg feta, cashewnoten en pijnboompitten toe
 • plaats nog even in de oven voor 10 minuutjes
 • werk af met verse koriander

 

ondertussen worden de dagen zonniger, en kijken we weer uit naar zomerse gerechten..
het aspergeseizoen, het seizoen van de Oosterscheldekreeft, de talrijke avonden waarbij de houtskool zal smeulen (of voor zij die het makkelijker wensen – druk op de knop en de gasBBQ doet zijn ding 🙂 )
de gezonde en minder gezonde drankjes …
kortom, voor elk wat wils! Ik kijk er alvast naar uit!

waar velen me al een berichtje voor stuurden : wanneer gebeurt de olijfolie tasting?
wel… morgen is het zover…. Alain & Jakobien Grootaers,  Thomas & Els Siffer,  Pascale Naessens, twee Griekse en één locale Italiaanse olijfolie… ze worden blind geproefd.  Ik ben razend benieuwd, aangezien er van de 6 nog 3 niet werden geproefd door mezelf.

volgende week de resultaten!

geniet van de zon, dat ga ik met mijn gasten ook doen! <3

 

liefs,
CarlaGeef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.