van Hertog Jan, tot een sterrenfeestje, tot ‘dagen zonder vlees’

de eerste twee maanden van het jaar zijn alweer voorbij,
en wanneer ik naar mijn ‘foto album’ kijk op mijn smartphone, dan besef ik dat het weer maanden waren met culinair-leuke-dagen… dagen waar ik de voetjes onder tafel mocht schuiven, mocht kijken op de handen van een real cool chef, én waar ik zelf elke dag een vleesloos gerecht op tafel moet schotelen.  Dat laatste is niet alleen voor mezelf, maar ook voor jullie die erom vroegen!  En oh ja, het is niet altijd makkelijk, maar ik doe het met graagte!

Hertog Jan

ja, hoe moet ik daarover beginnen schrijven?  In de meest overtreffende trap!  Gert & Joachim, jullie hebben iets prachtigs uitgebouwd, met méér dan top personeel!  Blij dat ik de rit naar Zedelgem ondernam.  Een bezoek aan de keuken, een wandeling door de tuin, komaan, dat doe je niet alle dagen!
HERTOG JAN, tja, dat is het gewoon, hé!

tafelen bij Hertog Jan is een ‘beleving’, we mochten genieten van de gerechten uit herfst-winter 2015-2016
de geuren, de smaken, de indrukken, de presentatie, de herinnering (want het is nu al een maand geleden, ik herinner het me als gisteren!)

exquise gerechten, de fijnste ingrediënten, heerlijke wijnen, topbediening, aan elk detail gedacht, een muisstille keuken en clean… ~fantastisch om hier een kijkje te kunnen nemen~ en het hapje in de keuken een lekker extraatje!

aubergine | miso
aardappel | koffie | mimolette
puntpaprika | geitenkaas | ansjovis
jodium (in al zijn facetten!)
sint-jakobsschelp | rammenas | merg
zuiglam | kokosboontjes | pimenton
rijstpap | litchi | jasmijn
snoepkar

alle gerechten
alle gerechten die op ons bord verschenen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

40 dagen zonder vlees
40 dagen zonder vlees

 

dagen zonder vlees

Carla, wil jij meewerken aan DAGEN ZONDER VLEES, vroeg Gerda me.  ‘Wil je op je FB-pagina reclame maken voor onze groep?’  puur koken op de wijze van PN Tuurlijk wou ik dat!
maar heb ik het onderschat? Ja!  Vooral ook omdat je geen vis mag eten.

Voor 2016 zijn de uitdagingen nog ietsje meer :

  • vandaag at ik geen vlees of vis
  • vandaag at ik enkel seizoensgroenten
  • vandaag gooide ik geen eten weg
  • vandaag kocht ik geen eten in wegwerpverpakking
op basis van de bolletjes die je kleurt, wordt gekeken hoe groot onze ecologische voetafdruk is, hoeveel baden water dit zijn of evenveel broeikassen als x km autorijden
al zeg ik het zelf : ik ben behoorlijk goed bezig!
enkel op 10/03 ga ik een ‘slippertje’ maken…. bij the Jane ga ik nu eens niét vegetarisch eten… daar ga ik GENIETEN!
dus ja, we doen voort, maar of ik dit mijn hele leven kan?  Neen!  Ik zal wel méér een veggiedag inlassen in onze dagelijkse keuken.  Dat heb ik mezelf al beloofd – en ook mijn huisgenoten, die de gerechten ook lekker vinden 😉

er zijn zo van die feestjes!

een intiem na-trouw-feestje met een topchef!
Steven – nogmaals sorry dat ik een avond op jouw handen keek, maar ik vond het zalig!
elke beweging, elke handeling…

makreel | komkommer | sesam | yoghurt
bloemkool | retich | garnaal
gepanneerde pladijs in panko
kroket risotto | boschampignons | gepofte rijst
capuccino van champignons
tartaar rund |  rucola | avocado | aardpeer
aardappel | zure room | haringkaviaar

en ja, het was op 13/02, dagenzondervlees waren net begonnen, déze avond genoot ik van het visje en het rund 😉

lieve Mario & Begonia <3

 

top sterrenfeestje!
top sterrenfeestje!

 

ontbijt

wie heeft problemen met ontbijten?  Of zegt : ik heb geen tijd?  Wel : maak een pot granola, dan heb je géén excuus meer om niet te ontbijten!  Zorg er voor dat je ofwel havermout ofwel yoghurt in huis hebt… en fruit.  😉

hoe maak je dit nu ook, alweer, GRANOLA

een huis geurend naar heerlijke homemade GRANOLA
feeling happy! Dàt is het gevoel wanneer je kijkt naar jouw zelfgemaakte granola!

wat betreft de hoeveelheden? Kijk hoeveel er in jouw pot kan…dat is een goeie maat.
en wat doe ik in mijn granola? Neem wat JIJ graag lust, niet wat een ander zegt wat er in moet – dàt heb ik nu ondertussen al geleerd…

🍃 havermout
🍃 noten
🍃 zaden
🍃 kaneel
🍃 kardemom zaadjes, vers uit de peultjes
🍃 3 el water en 3 el olijfolie (geeft extraatje..)

ik voeg geen honing of suikers toe.. hoeft helemaal niet

alles goed mengen en uitstorten op bakplaat met bakpapier

oven 180°C, 20 minuutjes en af en toe even omroeren
laten afkoelen en de pot in
weer een weekje lekkernij voor groot en klein in huis!

 

staar je niet blind op deze foto’s… hier heb je havermout (hoe je dit maakt, staat op de verpakking – maar weet, na 4minuten in de microgolf heb je doorgaans al je ontbijt!), homemade yoghurt, vers fruit van het seizoen – ik ben nu gek van gestoofde appel en peer uit mijn pakket van ’t UILENBOS – MOERBEKE WAAS dat ik wekelijks kan vinden bij VOEDSELTEAM WAASMUNSTER
bij die appel doe ik dan héél veel kaneel – zalig… en zaden, noten, en wil ik het een beetje zoeter… een lepeltje honing (maar dan eentje van de imker die levert aan het Voedselteam)

ontbijt, nog steeds de belangrijkste start!
ontbijt, nog steeds de belangrijkste start!

je moet vooral eten wat jij graag hebt!  Ik wil alleen maar inspireren.. niet met een wijzend vingertje zeggen wat moet en niet moet.  Laat dat duidelijk zijn 🙂

Maart wordt ook weer een maandje om U tegen te zeggen… na 2 x the Upperroom, het echte werk… The Jane!  Zo even aan Sergio kunnen zeggen dat ik zijn ‘gerechjes’ Fucking Perfect vind?! I hope so! 🙂

en in de derde week gaan mijn loopmaatje Els en ik nog eens op culinaire uitstap naar DE KEYSER EN DE KOK.  Ik kijk er al naar uit om met Klara verhalen te wisselen… We vliegen weer eens in de pasta.  Onze beentjes laten we nog even rusten tegen de 10 Miles in april, die avond – het zullen onze armspieren zijn, die hun best mogen doen.

Oh ja, hier volgt snel een tweede blogbericht, want heb nog veel te vertellen!

Zo, mijn eerste bericht op een 29ste februari… binnen 4 jaar blik ik graag eens terug… !

liefs,
Carla

 

 Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.