de blogger, bij de Keyser en de kok

samen lopen, en samen genieten van lekker eten! Toch de perfecte combinatie?  En tijdens het lopen vaak over eten en gerechten praten… onze uren die we trainen die vliegen voorbij! Met een grote glimlach van de rugbytrainer op dinsdagavond die zich afvraagt hoe we zo kunnen lopen en ’tetteren’ tegelijkertijd.  Als we op deze manier verder trainen, zijn die 10 Miles Antwerp een fluitje van een cent!

onlangs, was het dus een culinaire avond, waarover we de dagen erna nog konden napraten (tijdens het lopen) 🙂

een culinaire avond waar we zélf moesten werken voor ons eten!  Wat stond op het programma?  Verse PASTA!  En als we dan als sausje ook nog gewoon met de beste tomaten ter wereld (voor mij toch) gingen werken, kan je wel denken dat ik een heel klein vreugdedansje maakte!

we vertrokken samen naar DE KEYSER EN DE KOK, in Zaffelare.  Een warme ontvangst, met een heerlijk glas Lambrusco.  Meer had ik al niet nodig… Klara, een fantastisch fijne madame,
Guy, een eeuwige verteller, verschillende raakpunten, dat maakte deze avond nog specialer!

vorig jaar kreeg ik van husband een Marcato Atlas pastamachine, heel leuk, want wat je zelf maakt… smaakt inderdaad véél beter!  Maar waarom zou ik dan een workshop volgen als ik het toch al kan?  Wel… deze was speciaal, want de pasta werd zonder hulpstuk (=toestel) gemaakt!  Deeg maken, uitrollen, nog verder uitrollen, sliertjes snijden, ….

Dit was voor mij pure ontspanning!  Els en ik genoten van deze arbeid.  Onze benen mochten dan wel rusten, de armspieren werden gesterkt…! Ik heb nu een enorm respect voor la Mamma Italia famiglia!  Mocht mijn Italiaans  wat beter zijn, ik trok direct naar haar, voor een week les.

fier, op onze lap pasta!
fier, op onze lap pasta!
de lap wordt een rol
de lap wordt een rol
het resultaat ..
het resultaat ..
tijd om even te drogen
tijd om even te drogen

 

en heb ik wat geleerd?

Veel! Het belangrijkste : niet elke saus past bij gelijk welke soort pasta… zo eet je nooit pasta vongolé met verse pasta, handgemaakte pasta wordt niet met dezelfde bloem gemaakt dan deze waarvoor je een hulpmiddel gebruikt (griesmeel toevoegen!), je pasta kan nooit dezelfde zijn, aangezien deze afhangt van de omgevingstemperatuur, grootte van het ei,
en voor mij een héél belangrijke tip : meng je deeg en ei met 1 hand 🙂
thuis genoeg gesukkeld met twee plakkerige handen, dat is dus nu verleden tijd!

de basis is : 100 gr bloem, 1 ei
maak een krater, groot genoeg, en doe het ei hierin, kluts dit, begin met één hand de bloem en het ei te mengen
als je dit weet, is het een fluitje van een cent!

de heerlijkste saus

ik maak graag een lekkere, pure pastasaus.  Zonder vlees, maar dan gaan er groentjes in, de sjalot wordt gesnipperd, …
deze werd anders… nóg puurder, heerlijker, lekkerder, en fantastisch bij de zelfgemaakte pasta!

  • een bokaal met de beste Pomodori
  • een sjalot
  • teentje look
  • klont goeie boter

meer hebben we niet nodig….

het teentje look, de sjalot in zijn geheel, de tomaten en de klont boter gewoon samen laten sudderen, erna haal je de sjalot en look eruit, de geur… hemels!  Nog even afwerken met wat fleur de sel en/of draai van de pepermolen

dit wordt de beste saus..
dit wordt de beste saus..

 

het samen eten, en napraten… bij een goed glas Montepulciano …  een avond om te blijven herinneren…
blij dat ik in maart een vervolg krijg op deze eerste kennismaking!  Dan maken we verschillende soorten..ik kijk er al enorm naar uit, en jij… jij leest het!  En misschien kan je zelf aan de slag?

en dat het lekker was!
en dat het lekker was!

 

 

ciao,
Carla x2 thoughts on “de blogger, bij de Keyser en de kok”

  • hey, wat bedoel je eigenlijk hiermee “handgemaakte pasta wordt niet met dezelfde bloem gemaakt dan deze waarvoor je een hulpmiddel gebruikt (griesmeel toevoegen!), ” ik kneed het deeg met de hand maar rol hem uit met een pasta-(handdraai)machinetje……en gebruik hiervoor de semiola di grano duro rimacinata van DECECCO ……

    • hoi Gerda, wanneer jij de rimacinata (letterlijk griesmeel van harde tarwe) gebruikt, is deze bloem perfect om met een pastamachientje uit te rollen. De semola di grano duro, is enkel te gebruiken wanneer je ook met je hand uitrolt, zoals wij deden (dat is dus de handgemaakte). Wanneer ik toch mijn pastamachine (om te rollen en te snijden) gebruik, dien ik aan mijn bloem wat griesmeel toe te voegen. Als ik goed geluisterd heb, hé 😉
      Dus jouw pasta zal wel heerlijk zijn!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.