olijfolie : het verhaal van Thomas! Thomas wie?

11/11/2015: de kranten blokletterden ‘Grote producenten genoemd in olijfolieschandaal in Italië’
Plots gingen we massaal het bericht delen, en voorzien van commentaar.  Hoe schandalig het is!
Anderen zwegen stilletjes, en keken (waarschijnlijk) met argusogen in hun kast… want ja, daar stond in het groot te blinken de fles Bertolli, Pietro Coricelli, …
En nog anderen gaven dan als commentaar ‘het moet eerst allemaal bewezen worden’. Dat zijn de non-believers, denk ik dan, zij die denken dat de wereld nog steeds rozengeur en maneschijn is.
Ik dacht aan mijn liters olijfolie die ik kreeg met mijn verjaardag van hubby.  Hubby die voor dit soort zaken steeds goed oog heeft, of in dit geval goeie smaak (!) en wéét hoe belangrijk ik kwaliteit vind.
Het bericht dat ik op mijn facebookpagina  MIJN PUUR LEVEN  had gedeeld, trok de aandacht van “Thomas e gli altri”, want de man in kwestie had een antwoord achtergelaten.  THOMAS E GLI ALTRI?  Thómas, natuurlijk!   THOMAS SIFFER, dé man die vertrok uit België om te gaan zeilen en nog later, écht de pauzeknop in te drukken en naar Zuid-Italië te verhuizen.  (mag ik zeggen dat ik heel stiekem een beetje jaloers ben?)
Een berichtje terug naar hem, et voilà, ons duoblogbericht is er!
Als er één man is, die de vragen die we allemaal hebben over goeie (!) olijfolie kan beantwoorden, dan is het Thomas Siffer, hij leeft tussen zijn olijfbomen !  Dus…, ik mag de vragen stellen, en ik laat Thomas antwoorden!
Wat is extra vergine olijfolie & hoe zit dat met de zuurtegraad?
Extravergine olie zou enkel en alleen mogen komen van jongrijpe olijven die rechtstreeks van de boom geplukt en onmiddellijk geperst worden. Zo’n olie heeft een lage zuurgraad, niet hoger dan 0,8%. De ellende is dat industriële merken sjoemelen dat het een aard heeft. Ze
vermengen met minderwaardige of oude olie, soms zelfs met palm- of zonnebloemolie,
voegen smaak-, kleur- en geurstoffen toe, en halen ook de zuurgraad kunstmatig naar
beneden zodat ze hun olie weer ‘extravergine’ mogen noemen.
Hoe weet ik of ik een eerlijke olijfolie koop?
Je kunt het bijna niet weten. Tenzij je met eigen ogen de oogst en de persing hebt gezien. De vermeldingen die verplicht op de etiketten staan, helpen je bijna niet vooruit. Op je zogezegde ‘Italiaanse extravergine’ lees je bijvoorbeeld dat die geperst is ‘enkel uit olijven uit Europa’. Dat kunnen dan Spaanse olijven zijn, die in een Italiaanse fabriek werden verwerkt.
Dat zijn dan ook bijna zeker smerige fermenterende olijven die weken nadat ze gevallen zijn samengeveegd werden. ‘Koude persing’ en ‘Eerste persing’ is ook geen garantie, omdat
tegenwoordig de machines zo krachtig zijn dat bijna àlle olie koud en in één keer geperst wordt. Wat je niet weet is of je olie gemengd werd met olie uit voorgaande jaren. Werden er smaak-, geur- en kleurstoffen toegevoegd? Hoeveel chemicaliën werden gebruikt? Dat kun je niet weten.
Aan welke voorwaarden moet bio olijfolie voldoen, en waarom zou ik kiezen voor bio?
Ik sta ervan te kijken hoeveel chemische troep boeren op hun bomen en velden sproeien.
Vijvers en vijvers insecticiden, pesticiden en onkruidverdelgers kappen ze over hun
boomgaarden, om zoveel en zo goedkoop mogelijke olijven te produceren. Die schadelijke stoffen gaan allemaal mee in je olie. En dus in je lichaam. Wij biologische boeren gebruiken géén chemicalieën. Nooit. Niets. De meeste bio-boeren behandelen hun bomen en velden ook veel arbeidsintensiever, op een meer traditionele manier en alleszins met respect voor de natuur.
De meesten kopen olijfolie in de supermarkt. Wat is het verschil tussen de olijfolie in de speciaalzaken (of rechtstreeks bij de olijfboer, zoals jij) en de supermarkt?
Eerlijke olijfolie kun je eigenlijk alleen in vertrouwen kopen. Speciaalzaken kennen vaak hun leveranciers, hebben die mensen aan het werk gezien. Hoe meer stappen je tot aan de producent overslaat, hoe beter je weet wat je koopt. Een belangrijke regel is dit: eerlijke extravergine olijfolie kàn niet zo goedkoop zijn als ze in de supermarkten wordt verkocht en hoéft niet zo duur te zijn als ze in speciaalzaken wordt verpatst.
Wat maakt de ene olijfolie beter dan de andere?
Ik kan alleen maar dit zeggen: eergisteren zetten Belgische vrienden in onze biologische olieperserij voor het eerst een plastic bekertje puur geperste extravergine aan hun lippen.
Die mensen wisten niet wat ze proefden. ‘Wow!’ Echte, eerlijke extravergine is… de zuivere natuur die over je tong glijdt en de zon die je keel een beetje verschroeit.
Van boom tot fles : hoe wordt olijfolie gemaakt?
Dat is het hem net.  Hoe simpelder, hoe beter. Je plant een olijfboom, je plukt een olijf, je perst die snel, je scheidt de pulp en het water van de olie, en je hebt vloeibaar goud. De ellende is dat de voedingsindustrie steeds goedkopere olijven wil aankopen en goedkopere olie wil verkopen, zodat iedereen in die ketting – van boer tot winkelier – wel moét sjoemelen om er een cent aan over te houden.
Tot welke temperatuur mag olijfolie opgewarmd worden om niet schadelijk voor de gezondheid te zijn?
Volgens onderzoek mag je olijfolie zonder probleem voor alle bereidingen gebruiken. Zelfs
om kort en heftig te frituren. Maar door hard op te warmen verlies je zowel de exquise
smaak als wat van de gezonde elementen. Maar schadelijk is het niet, nooit.
Eerlijk?  ik wist op sommige vragen het antwoord niet.
Maar ik ben wél razend BENIEUWD hoe de olijfolie gaat smaken!  Ik kijk alvast uit naar mijn kerstcadeautje!  Als ik hierboven de antwoorden lees, wéét ik gewoon dat het lekker gaat zijn, en ik ga met heel veel plezier een smaaktest doen, met de andere (goeie) olijfolie die ik hier thuis heb!
Wil jij ook 2016 ingaan met eerlijke olijfolie?  Dàt kan!  Je kan een bestelling plaatsen via de website van Thomas op THOMAS E GLI ALTRI.  De olie kan je ophalen in Gent of Nieuwpoort, of hij wordt aan je deur gebracht.
Ik dank Thomas van ganser harte voor de samenwerking aan dit bericht!
liefs,
Carla x


6 thoughts on “olijfolie : het verhaal van Thomas! Thomas wie?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.