een nieuwe ontdekking

als je het nog niet zou weten, naast het schrijven van mijn blog, werk ik – van bloggen mijn hoofdberoep maken, da’s iets om van te dromen – maar woensdag is mijn vrije dag.  Bewust voor gekozen toen de tweeling werd geboren om 4/5de te werken.

Ik weet niet waar of waarom ik het dinsdag in mijn hoofd kreeg, maar ik zocht op het internet waar er een wekelijkse markt is op woensdag.  Ja, we hebben eentje in het dorp op zaterdag, maar dat is niet hetzelfde dan een markt in een grotere stad, waar er véél meer kramen staan.  En laat er nu nét eentje zijn op woensdag in Lokeren.  Jeans aan, gilet, sjaal, hippe – makkelijke – schoentjes, én boodschappenMAND aan de arm, trok ik richting markt.  Dat ik DIT nu op al die jaren thuis op woensdag nog nooit heb gedaan… Ik ga mijn schade inhalen de komende weken en maanden 🙂

Ohh, ik was meteen verkocht door de geur, de mensen die er liepen en vrolijk waren (hum, de eerste dame die me aansprak was mijn buurvouw: ‘wat doet gij hier?!’ – de tweede een dame in het kaaskraam die dan nog een achternichtje is, ook al heel verwonderd ‘wat een plezier jou hier te zien’) – ik moet toegeven dat mijn aanwezigheid op de markt, de gemiddelde leeftijd ietsje heeft doen dalen…!, venters die riepen om klanten naar hun kraam te lokken, …  Gaat dit een beroep zijn dat de toekomst (20 – 25 jaar) nog haalt?  Als ik zie hoe oud sommige verkopers zijn, is er opvolging?

Het was zalig… eerst even snuisteren aan elk kraam om dan te beslissen waar ik welke groenten, vlees, vis (verse paling!), kaas, fruit… zou kopen.  Voor de groenten was het duidelijk… Het kraam waar de meeste Marokkaanse broeders en zusters stonden, werd het!  Puntpaprika’s in alle kleuren voor een leuke marktprijs! Ideaal om vandaag in mijn MOSSELEN MARINERA te gebruiken.

Mijn mand lag vol, na 1,5 uur… Mijn armen hingen bijna aan de grond, denk dat ik een dikke 10 kg bij elkaar had.  Mijn volgende aankoop : een trolleytje om naar de markt mee te nemen!  Ik zie het helemaal zitten…!

en we kokkerellen weer

Mosselen, dus ideaal met de puntpaprika’s. Normaal verander ik de recepten van PN, maar nu heb ik ze eens volledig gevolgd. En ja, het smaakte! Blije gezichten aan tafel. En als manlief dan zegt ‘gebakken paling at ik graag als kind’ dan weet ik dat het lekker was!

MOSSELEN MARINERA, puur vrienden, pag 40

 • 2 kg mosselen
 • 1 gele puntpaprika
 • 1 rode puntpaprika
 • 1 groene puntpaprika
 • 2 tomaten
 • kurkuma
 • sap van 1/2 citroen
 • 1 glas witte wijn

wpid-1446154249958.jpg

Maak de mosselen schoon. Verwijder de zaadjes uit de paprika’s en snijd in kleine stukjes. Snijd de knoflook in schijfjes. Stoof de paprika en look in een flinke scheut olijfolie. Voeg er, als ze zacht zijn, de kurkuma, veel zwarte peper, een beetje zout en de witte wijn aan toe. Als het vocht kookt, voeg dan de mosselen erbij. Snijd intussen het vruchtvlees van de tomaten in kleine stukjes. Voeg als laatste de stukjes tomaat en het citroensap toe.

Normaal ben ik er niet voor te vinden om bij mosselen andere groenten dan ui of prei of selder te doen. Maar deze? Met de kurkuma en paprika?  Wel, ik ben er voor gevallen! Een aanrader!

KROKANT GEBAKKEN PALING MET GROENE KRUIDEN, puur eten 2, pag 48

Paling…lang geleden dat ik dit at. En het brengt zo mooie herinneringen weer, aan mijn peter. Waarmee ik elk jaar naar de Donk bij Elvira paling ging eten. Waar is de tijd.. Dit is dus voor mij een feeling happy gerecht 🙂

 • 3 palingen, ca 400 gr
 • 150 gr spinazie
 • sap van 1 limoen
 • bosje platte peterselie, koriander, basilicum (kan ook nog met bieslook, dille, dragon erbij)

snijd de de paling in gelijke stukken van 4 á 5 cm en bak ze in een goeie pan, met antiaanbaklaag ( geen Tefal…), zonder toevoeging van vet. Na 20 min zijn ze mooi krokant (bak op matig vuur) en zwemmen ze in hun eigen vet.  Neem voor de spinazie een andere pan. Hak de spinazie en kruiden fijn en stoof in olijfolie. Als ze gaar zijn, voeg limoensap toe en breng op smaak met peper en zout. Leg het groen op de borden, en schik de paling erbij. Giet het vet van de paling weg..

wpid-1446154499250.jpg

In mijn glas ging een heerlijke chardonnay van 2012, Bodega Norton, barrel select. Eentje mag vandaag.

Ik heb genoten van mijn marktbezoek, vanaf nu kan je me er vinden op woensdagvoormiddag.

Voortaan ben ik van alle markten thuis 🙂

veel leesplezier,

Carla x7 thoughts on “een nieuwe ontdekking”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.