geef het een kans, dat ene gerecht

maak van je kookboek een WERKBOEK!

Pascale moest glimlachen, toen ze in maart één van mijn boeken signeerde, na dé lezing, georganiseerd door Tempo Per Te  (waar het voor mij begon…).  En wel om de reden: mijn kookboeken hangen vol post-it briefjes MET commentaar (lekker, niet lekker, favoriet, …).  En ja, ik schrijf in mijn boeken, 10 min langer in de oven, dit ingrediënt erbij, … Maar er hangen dus bij een deel gerechten ook géén briefjes… degene waarvan ik denk ‘neen, lijkt me niks, ga ik niet maken’.

wpid-wp-1438858853036.jpeg

Wel, gisteren was de avond waar ik zo een gerecht tegen kwam.  Eentje zonder briefje…  Mijn Pure Keuken1, pag 106… de warme pompelmoes, met rauwe zalm.  Ik wist dat het gerecht bestond, ik wist ook dat er geen post-it aanwezig was, (wegens ne warme pompelmoes dat kan niet lekker zijn)  MAAR, daar lagen mijn pompelmoes in de fruitmand, en de verse zalm in de frigo…  Ik wou het een kans geven… EN WAT BEN IK BLIJ!!!  Dit is een zalig gerecht, ik weet nu zeker dat ik dit nog ga maken!  En super leuk om steeds ook nog nieuwe dingen te ontdekken..

Met mijn fileermes kon ik perfect mooie schijfjes van de moot zalm snijden, zalmeitjes had ik nog staan, dus het was ‘af’.

Voor wie het boek niet heeft:

  • verse zalm
  • roze pompelmoes
  • olijfolie
  • zeezout & peper
  • zalmeitjes

De pompelmoes doormidden snijden, en onderaan een klein schijfje afsnijden zodat hij blijft staan.  In een vuurvaste schotel plaatsen.  De pompelmoes met een scherp mes losmaken van de schil én de partjes van binnen naar buiten (zodat dit straks makkelijk eten is!).  Olijfolie toevoegen, zeezout en zwarte peper.  15 minuutjes de oven in, op 180°C

Ondertussen de zalmmoot ofwel zelf fileren, ofwel de visboer dit laten doen en de schijfjes op een bord dresseren.  De warme pompelmoes in het midden plaatsen.  Het vocht uit de schotel over de zalm gieten, en afwerken met de zalmeitjes en peper.

Handig om dit gerecht met een lepeltje, mes & vork te eten..

rauwe zalm met warme pompelmoes en zalmeitjes
rauwe zalm met warme pompelmoes en zalmeitjes

Dus, wat ga ik nu doen, na mijn vakantie?  En alvorens het nieuwe boek er is 🙂 … al mijn boeken terug bij de hand nemen, en daar waar géén briefje hangt… toch nog eens dubbelchecken… of het niet de moeite waard is toch klaar te maken!

 

Geniet van het komende, zonnige weekend!  Maak mooie gerechtjes, en… geef ze een kans 🙂 🙂 🙂

 

Carla x

 

 Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.