granola de basis & aanverwanten

al dinsdag 🙂  Voor mij aftellen, om eindelijk mijn tekort aan vitamine D aan te vullen… Twee weken onder de parasol, lezen, rusten, schrijven, genieten van de locale (hotel)keuken, veel water drinken 🙂 en af en toe eens een plonsje in de Rode Zee om af te koelen.  ‘k Zie het helemaal zitten!

Deze week kwam de vraag ‘hoe maak jij je granola’?  Hier ook : “wat je zelf maakt, maak je beter!”  Koop dat echt niet in de supermarkt.  Het is zo eenvoudig en lekker om zelf te maken.  En dan spreek ik nog niet over de geur, die zich meester maakt van je keuken!  Er worden overal recepten geplaatst en beschreven, wel,  mijn granola smaakt elke week – twee weken, anders.   Hoe dat komt? Ik start met een BASIS, en daar voeg ik aan toe, waar ik zin in heb.  Of beter, wat er in voorraad is.  De weegschaal wordt hierbij niet gebruikt…geen 50 grammetjes dit, of 100 grammetjes dat.  Granola maak je op gevoel.  🙂 🙂 🙂

mijn basis :

 • havermout (de hoeveelheid die jij nodig acht)
 • basisnoten als amandel, walnoot of pecan (volledig of geplet)
 • 3 el kokosolie (laten smelten)
 • 3 el water
 • honing

mijn smaakmakers : EN DIT VERANDERT TELKENS WEER

 • kaneel, gember, kardemom
 • zaden als : chiazaad – omega 3 (!), lijnzaad – doeltreffend bij constipatie, sesamzaad – rijk aan calcium en mineralen als koper, magnesium, maanzaad – rijk aan antioxidanten en voedingsvezels, hennepzaad – aminozuren die ons lichaam niet kan aanmaken
 • kokos
 • paranoten, pindanoten – ongezouten 😉
 • pitten : pompoenpitten – belangrijke bron van mineralen,  zonnebloempitten – houden je cholesterol in evenwicht door de enkelvoudige onverzadigde vetzuren en meervoudig onverzadigd vetzuur, pijnboompitten – vitaminen B en E, kalium, mangaan, calcium
 • rozijnen, gojibessen, en gedroogde cranberry – voeg je toe NA HET BAKKEN

dit gaat voor 30 minuten de oven in, op 160 graden.  Alle tien minuten even omroeren.6 thoughts on “granola de basis & aanverwanten”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.